Sindikat obrazovanja G. Milanovac: Otvoreno pismo premijerki Ani Brnabić

ilustracija ilustracija foto:pixabay.com

OO USPRS Sindikata obrazovanja Gornjeg Milanovca uputio je Otvoreno pismo predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić. Pismo koje potpisuje Vladimir Milosavljević prenosimo u celosti.

Poštovana,

Pokrenuti ustavom zagarantovanim pravom da se iskaže nezadovoljstvo i sačuva zakonitost, a vođeni načelima prosvetarskog zanata, uz podršku mnogih roditelja te uz osećaj moralne obaveze prema sadašnjim i budućim građanima, odlučujemo da stavimo tačku na bezočno ponašanje koje unižava osnovne i najstarije vrednosti države i škole u opštini. U želji da se spreči bespotrebno razbacivanje materijalnih sredstava i slivanje novca poreskih obveznika u sudske sporove umesto u razvoj i napreak opštinskih institucija i infrastrukture alarmiramo državni aparat!

Pozivamo krovne institucije u državi da pomognu!
Nama oduzimaju pravo na naknadu za dolazak i povratak sa radnog mesta, a taj novac bez naše saglasnosti uplaćuju na račun privatne firme koja vrši usluge prevoza u Gornjem Milanovcu i time stvaraju problem u funkcionisanju nastavnog procesa u našoj opštini

Poštovana,

Uskraćuju nam se prava i slobode i zaštita svojine zagarantovane Ustavom Republike Srbije, sloboda na izbor šta ćemo činiti sa svojim pravom iz oblasti Zakona o radu i Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika kojim zaposleni traže da im se dozvoli da sami odluče na koji način će im biti ostvarena obaveza opštine da izvrši naknadu za dolazak i povratak do radnog mesta, u novcu ili mesečnom kartom. Opšti akt postoji u prosveti i predstavnici reprezentativnih sindikata su ga potpisali do 2021. i garant su njegovog sprovođenja sa resornim ministarstvom.

Opštinska uprava nije nam isplaćivala pomenutu obavezu te smo ih posle neuspelih apela tužili i ostvarili svoje pravo pre tri godine. U želji da ne oštetimo budžet sopstvene opštine i zbog potrebe da pomognemo da sve nastavi da funkcioniše u najboljem redu, potpisali smo poravnanja u procesima i time oprostili značajnu sumu i duga i kamata, a prihvatili grube procene dugovanja u nadi da ćemo nastaviti korektnu saradnju.

Međutim, neko je sebe stavio iznad zakona i pravde!

Pokušali smo da se sastanemo sa predstavnicima Opštinske uprave Gornji Milanovac i da problem uskraćivanja zakonskih prava rešimo i uštedimo novac koji pripada svima nama koji pošteno plaćamo poreske obaveze ravnopravno sa svim ostalim građanima.

Pokušali smo da rešimo sukob preko Školske uprave Čačak i da izbegnemo nenamensko trošenje sredstava, ali uzalud!

Pozivali smo na intervenciju inspekcijskih službi, ali svi su se ili proglašavali nenadležnima, ili su naznačavali sudske procese kao jedine ispravne akcije u ovakvim slučajevima.

Ipak, na jedan dinar duga ovde se stvara barem tri puta viša cifra, znači na dug koji je trenutno duži od godinu dana mi treba da izdvajamo iz zajedničke kase novčanu masu koja je jednaka trogodišnjoj nadoknadi jer naknadi za putovanje treba dodati kamate, troškove suda i advokata. Ako svi ne razmišljaju o ovome kao o rasipništvu, mi ovako bahato ne želimo da postupimo. Mi volimo svoj grad!

Pozivali smo na sastanke sa pravnicima i pronalazili advokatske savete na koje smo ukazivali u nadi da ćemo rešiti sukob u interesu obe strane.

Obaveštavali smo medije, neki su izveštavali, a neki su izbegavali da se mešaju u ovaj spor.

Pozivali smo i zaštitnika građana – uzalud!

Oni su dolazili u naše ustanove i razgovore svodili na pretnje i očekivali da ćemo se povući sa svojim zahtevima. Međutim, mi se borimo za pravo i moralnu pravdu. Pomozite nam da budemo jednaki pred zakonom sa ostalim građanima u Srbiji.

Sumnjamo i da su sazivali rukovodstva škola i navodili ih da potpisuju ugovore i dokumenta sa prevoznikom i da su ih pritiskali da se odriču naših prava na nadoknadu u naše ime. Da li je moguće da se neko navodi da krši obaveze poslodavca? Da li je moguće da se koristi politička moć i da se trguje uticajem? Da li je moguće da se za nekoga ostvaruje benefit, tako što se žrtvuje nečije pravo?

Nećemo da Vas ubeđujemo u ono što se dešavalo iza zatvorenih vrata! Sve su to priče koje možemo i da zamislimo i da ih nismo čuli od svojih kolega.

Pokrenuli smo samo šačicu postupaka pred sudom da bismo pokazali da nije to rešenje. To je krajnja mera! Pitamo se samo ko će da odgovara za nenamensko trošenje novca iz budžeta?

Nas vodi želja da ostvarimo svoja prava, da budemo uzorna opština u kojoj će naši đaci da ostaju i da se u nju vraćaju posle završenih škola, da štedimo i ostvarujemo se časno u njoj i ulažemo u sebe i u milanovačku budućnost.

Pokušali smo da se borimo protiv ove neodgovornosti prema tuđim radničkim i građanskim pravima i protestom i štrajkom! Tumačeno je naše okupljanje olako i neodgovorno kao nebitno i političko... Ima li ičega besmislenijeg!??

Obraćali smo se ministarstvima otvorenim pismima. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nam je uzvratilo pozivom i angažovalo Agenciju za Mirno rešavanje radnih sporova. Mi i dalje čekamo! Odoše meseci i godine u nepovrat!

Sada se ponovo insistira da se i novoj grupi radnika obustavi isplaćivanje nadoknada. Da se obespravi nova grupa građana Gornjeg Milanovca, a time ponizi Srbija i Ustav Republike Srbije pod plaštom dobrih namera. Nastavlja se tamo gde se počelo sa ponižavanjem Milanovčana!
Molimo Vas da prepoznate naše dobre namere i da nam pomognete!

Apelujemo na Vas jer želimo da Vas pokrenemo da nas podržite da istrajemo u protestu kao aktivni članovi zajednice Gornjeg Milanovca, a samim tim i Srbije, koji imaju potrebu da ispune svoju obrazovnu misiju, da dobro, objektivno i blagovremeno obuče i informišu nove naraštaje i ostave trag u milanovačkoj sredini što ujedno znači i doprinos budućnosti Srbije u stupanju znanjem i umenjem na globalnoj sceni. Naša osnovna dužnost pred svima koji su u ovoj zemlji vekovima unazad pružali primer mladima jeste odbrana institucije od urušavanja i otpor malograđanskoj svesti koja cilj dnevnog postojanja vide u tračarsko – secikecarskoj logici. Neko je utuvio da uprava u našoj opštini mora biti represivni aparat!

Da li se ovako vode milanovačke škole u 21. vek? Da li treba da nas vrate na poni ekspres? Ili da osavremenjuju život, rad i školstvo u ovoj malenoj opštini stvarajući od nje poželjno mesto za život? Trebalo bi da govorimo o kritičkom mišljenju, digitalizaciji, interaktivnoj nastavi i brzim komunikacijama. A mi govorimo o guranju po autobusima sa punim naramkom svezaka, gubljenju testova po ulicama od škole do autobuske stanice, od kuće do prevoza i ispuštanju domaćih zadataka u kalj na izlasku.

Sačuvajmo jedni drugima obraz.

Mi se često osvrnemo na pravila u Čačku, Kraljevu, Kragujevcu, ne samo Beogradu. I stid nas je zato što prema nama imaju odnos kao prema neprijateljima, a mi treba da kreiramo novu generaciju koja treba da krasi ovog labuda u jezeru zelenila.

Ne može se uspešno istrajati u osavremenjivanju obrazovanja, unapređivanju vaspitnog i predavačkog procesa zarad jače ekonomije i stabilnijeg ekonomskog stanja u Srbiji u uslovima permanentnog sukobljavanja i raslojavanja u državi u kojoj od grada do grada važe različita pravila čime se direktno ruše temelji samog obrazovanja i škole kao institucije i opštine kao servisa građana!
Nama je ovo poslednji pokušaj da mirnim putem dođemo do rešenja.

Pozdrav uz puno poštovanja iz Gornjeg Milanovca,

Gornji Milanovac, mart, 2019.
Predsedništvo OO USPRS Sindikata obrazovanja Gornjeg Milanovca

Vladimir Milosavljević

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(9 glasova)
Go to top