Osnaživanje mladih poljoprivrednika

Osnaživanje mladih poljoprivrednika foto: Opština G. Milanovac

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević potpisao je juče u Požegi Memorandum o saradnji na realizaciji projekta „Osnaživanje mladih poljoprivrednika“ sa fondacijom „Ana i Vlade Divac“, opštinom Požega, opštinom Arilje i poljoprivrednom školom „Ljubo Mićić“, obaveštavaju iz Informativne službe predsednika opštine.

Potpisivanjem ovog Memoranduma uspostavljeni su okviri i mehanizmi saradnje između Fondacije, opština potpisnica, kao i Poljoprivredne škole u oblasti osnaživanja mladih preduzetnika u sektoru poljoprivrede.

foto: Opština G. Milanovac

Zajednički cilj potpisnika Memoranduma je da se učenici završnih razreda srednje poljoprivredne škole motivišu da razmišljaju o preduzetništvu i da razvijaju biznis planove u oblasti poljoprivrede.

Predsednik Kovačević je izjavio da je lokalna samouprava sa zadovoljstvom prihvatila poziv fondacije „Ana i Vlade Divac“ da uzme učešće kako bi svi zajedno skupili dovoljno sredstava i time nagradili najbolje projekte koji se odnose na poljoprivrednu proizvodnju. On je ovu posetu iskoristio i da razgovara sa učenicima iz Gornjeg Milanovca koji pohađaju srednju poljoprivrednu školu o njihovim planovima za budućnost kada je reč o bavljenju poljoprivredom.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što trideset učenika sa teritorije opštine Gornji Milanovac pohađa srednju poljoprivrednu školu u Požezi. Mi ćemo u narednom periodu i godinama pokušati da poboljšamo uslove njihovog boravka ovde u školi. Razgovarao sam sa njima i na temu stipendiranja takvih, posebnih zanimanja koja su jako potrebna opštini Gornji Milanovac imajući u vidu da se mi strateški bavimo razvojem poljoprivrede i da preko pedeset miliona dinara svake godine uložimo u direktne podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji - kazao je Kovačević.

On je rekao da svi učenici koji završe poljoprivrednu školu, vrate se u Gornji Milanovac i stečeno znanje primene na svojim imanjima i u svojim selima predstavljaju budućnost Gornjeg Milanovca i razvoja poljoprivrede u našoj opštini.

- Pored znanja koje steknu u školi treba da nauče i kako se pišu biznis planovi kako bi im fondovi koji su danas jako veliki za poljoprivredu bili dostupni. Opština izdvaja ogromna sredstva, ali i država. Duplirana su sredstva za 2019. godinu u odnosu na 2018. kada je u pitanju agrarni budžet. Takođe, sto sedamdeset i pet miliona evra je na raspolaganju našim poljoprivrednicima iz IPARD fondova.

foto:Opština G. Milanovac

Predsednik Kovačević je, Projekat fondacije „Ana i Vlade Divac, ocenio kao odličnu polaznu osnovu, da se zajedno sa opštinama prikupi dva miliona dinara kako bi najbolji projekti završnih godina poljoprivredne srednje škole mogli da se finansiraju.

- Imali smo priliku da vidimo koji su to projekti nagrađeni prošle godine. Sva su ta deca ostala da se bave poljoprivrednom, sva su deca ostala na selu i to svakako je ste budućnost Srbije - zaključio je Kovačević.

Uroš Delić, menadžer korporativne filantropije u Fondaciji izjavio je da je ovo druga godina da se radi ovaj projekt za podršku mladima koji završavaju srednju poljoprivrednu školu

- Videli smo veliku potrebu i prostor da se podržavaju mladi u kojima vidimo budućnost i one koji će ostati na žive na selu i da razvijaju poljoprivrednu proizvodnju - kazao je Delić.

On je dodao da su nakon prošlogodišnjeg pilot projekta uvideli da ovakav pristup daje dobre rezultate, jer podstiče mlade pre svega da steknu veštine i da malo bolje nauče kako da potencijale koje njihovo porodično gazdinstvo ima iskoriste što bolje

- Pored ovoga, veoma nam je važno da podržimo one sa dobrim idejama i da imamo neki konkretan rezultat našeg posla - reka je Đurić i dodoa da je prošle godine Fondacija za šesnaest mladih učenika obezbedila vredne donacije u vidu različitih sredstava za proizvodnju, veoma raznovrsnih što pokazuje prema njegovim rečima, da mladi u Srbiji imaju zanimljive i različite ideje i da svako prepoznaje svoju mogućnost u određenoj vrsti proizvodnje.

Rukovodilac Projekta i profesor u srednjoj poljoprivrednoj školi Vesna Vuković izjavila je da je nakon uspeha prošlogodišnjeg pilot projekta logičan korak bio da se pomogne veći broj učenika i da se uključi veći broj opštine.

- Opština Gornji Milanovac se odazvala na prvi poziv i odmah ponudila punu pomoć i ja se u ime svih zahvaljujem na tome. Tradicionalno imamo učenike sa teritorije opštine Gornji Milanovac, deca su smeštena kod nas u domu za učenike i praktično devet meseci u toku godine provedu u našoj školi - rekla je Vuković.

Pored predsednika Kovačevića, sastanku su prisustvovali i zamenik predsednika opštine Arilje Branko Vukajlović, zamenik predsednika opštine Požega Vlada Radovanović i veliki broj učenika škole koji su bili zainteresovani da čuju sve potrebne informacije o Projektu.

 

izvor:Info. služba predsednika opštine

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Go to top