Preminuo glumac Miša Janketić

Miša Janketić Miša Janketić foto. društvene mreže, instagram @eugensmesni

Poznati srpski pozorišni i filmski glumac Mihailo Miša Janketić umro je danas u 80. godini, saopštilo Jugoslovensko dramsko pozorište. U bogatoj karijeri Janketić je odigrao više od stotinu uloga u pozorištu, najviše u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu. "Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju", dodaje se, piše beta.rs.

 

Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade "Pavle Vujisić" za životno delo i drugih.

Vučić, Dačić i Vukosavljević uputili saučešće porodici Janketića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputili su danas saučešće porodici istaknutog glumca Mihaila Miše Janketića.

"Danas je naš narod, kulturu i glumište napustio veliki čovek, umetnik i učitelj, koji je ove godine odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge", naveo je Vučić.

On je u pismu ocenio da je Janketićev rad decenijama "gradio našu kulturu i činio lepšim naše živote".

"Iako ispunjeni tugom i skrhani bolom u ovom trenutku, imamo na čemu da budemo zahvalni bili smo savremenici velikog Mihaila Miše Janketića", naveo je Vučić.

Dačić je u pismu saučešća naveo da "sa velikom tugom primio sam vest o odlasku Miše Janketića, osobe velikog talenta i jedne od najvećih glumačkih legendi, koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturnom životu Srbije, ali i Jugoslavije."

"Odlazak Miše, velikog glumca, koji je retko govorio o sebi i otišao tiho, veliki je gubitak za kulturnu scenu Srbije. Nedostajaće nam svima njegova odanost i privrženost publici koja ga je volela i poštovala, a kojoj se on nesebično davao", dodao je Dačić.

Ivica Dačić zaključio je da će nam "nedostajati svima njegova odanost i privrženost publici koja ga je volela i poštovala, a kojoj se on nesebično davao".

"Meni će ostati u sećanju kao osoba koja je na sve počasti koje su joj ukazivane, kao i na sva priznanja koja je dobijao, uvek odgovarao skromno, ističući i zasluge svojih kolega", naglasio je Dačić.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kazao je da je otišao još jedan od poluvekovnih stubova srpskog glumišta i da je Janketić bio nosilac repertoara matičnog pozorišta, ali i tumač zapaženih uloga na filmu i televiziji.

"U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam duboko saučeće porodici, prijateljima i mnogim poštovaocima sprskog glumačkog velikana Mihaila Miše Janketića", navodi se u telegramu Vukosavljevića.

Ministar je kazao da je Janketić igrao Gogolja i Nušića i Sartra, ali je "prvi na sceni ovaplotio vojvodu Mišića u Кolubarskoj bici".

"Oprostio se od glume izvanrednom ulogom u seriji Žmurke, a ostavio je i dostojno glumačko potomstvo, i kao pedagog i kao roditelj", dodao je ministar.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Go to top