Propali pregovori; sindikalci iz milanovačkog školstva najavili protest

Propali pregovori; sindikalci iz milanovačkog školstva najavili protest foto: M. Mijatović, gminfo.rs

Dva meseca trajali su pregovori milanovačkog Odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) sa vrhom lokalne samouprave, uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, ali dogovor nije postignut. „Hteli smo da problem rešimo van Suda, da ne dođe do ogromnih troškova u sporovima koje će na kraju morati da plate poreski obveznici Milanovca, ali nije vredelo,“ saopštili su danas sindikalci.

U Milanovcu važi Odluka lokalne samouprave prema kojoj ne dobijaju iz opštinskog bužeta svi radnici u prosveti po podjedakim kriterijumima nadokandu za troškove putovanja na posao i s posla. Oni koji žive blizu škola, ne dobijaju novac. Oni koji žive dalje, a blizu linija javnog prevoza, dobijaju mesečnu kartu, dok novac za to opština uplaćuje čačanskom Autoprevozu. Oni koji žive daleko i od radnog mesta i od autobuskih linija, dobijaju novac obračunat po iznosu cene prosečne autobuske karte za taj pravac.

Nesuglasice na relaciji sindikalaca u prosveti i opštinskog rukovodstva nastale su pre 18 meseci kada su se nastavnici pobunili pošto stoje iza stanovišta da nijedna odluka lokalnog nivoa ne može biti starija od zakona, a Zakon propisuje da odgovarajuće obračunata isplata troškova puta u gotovom novcu sleduje svima, ukoliko poslodavac nije obezbedio sopstveni prevoz. „Nama poslodavac nije lokalna samouprava, već Ministarstvo prosvete, dakle država. Ona je definisala taj Zakon. Javni prevoz, u ovom slučaju linije koje vozi Autoprevoz, a za koje opština samo u pojedinim slučajevima jeste obezbedila plaćanje karata, nije sopstveni prevoz“, naglašavaju sindikalci. Tokom dvomesečnih pregovora kako bi se razrešila ova i ostale dileme, tri strane sastajale su se, ističu u USPRS-u, skoro svake sedmice.

„Pregovori su tekli tako što oni tumače Zakon umesto da ga primenjuju,“ izjavio je danas Vlade Milisavljević, predsednik Odbora ovog sindikata u Milanovcu. „Pokušavaju da pronađu način kako protumačiti Zakon o radu, Zakon o drumskom saobraćaju, Zakon o osnovnoj školi, Posebni kolektivni ugovor... tako da odgovara njihovim ličnim namerama. I vrlo interesantno: mi dođemo do nekih zaključaka, a onda se na idućem sastanku ponovo o istim stvarima raspravlja, tako da i nije moglo da bude pomaka.“

Vesna Kovačević Mirković, članica Odbora USPRS, citirala je nekoliko presuda po predmetima iz ovog slučaja. Do sada su, kako kažu, podneli 20 tužbi zbog uskraćenih prava; pet je dobilo prvostepeni epilog, svih pet u korist sindikalaca.

„Iz svega toga vidi se da oni krše Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja gde se kaže da je lokalna samouprava dužna da obezbedi sredstva za prevoz zaposlenih,“ rekla je Mirković. „Imamo ovde recimo presudu Vrhovnog kasacionog suda gde piše da pravo na nadoknadu nije uslovljeno rastojanjem prebivališta od radnog mesta, ono pripada svim zaposlenima, čak i onima koji koriste sopstveni prevoz, i onima koji dolaze peške, i onima koji koriste javni prevoz. Pa onda Odluka Ustavnog suda iz 2016. godine u kojoj izričito stoji da jedinica lokalne samouprave ne može da određuje uslove prevoženja, da li je neko blizu škole, da li hoće da koristi javni prevoz, da li hoće da ide pešice ili slično; oni su jedino dužni da obezbede sprovođenje prava i isplatu nadoknade za putne troškove,“ pocrtala je Mirković.

foto: gminfo.rs, arhiva

Umesto da opština iz budžeta odvaja relativno sitan novac za prevoz radnicima u prosveti, tvrde sindikalci, sada će morati da plati ogromne sume za izgubljene sudske sporove koji su u toku i koji će uslediti. Mirković navodi primer. „Za jednu tužbu,“ kaže ona, „za samo 10.000 neisplaćenih dinara nadoknde prevoza tokom prvih 6 meseci 2018. godine, troškovi sudskog postupka su 80.000 dinara. Što se tiče svih 20 tužbi, koje će biti dobijene, troškovi suda za nesiplaćenih ukupno 200.000 dinara, izaći će na milion i 600 hiljda dinara.“

Te prve tužbe bile su takoreći pilot tužbe, da time skrenemo pažnju na problem, a kasnije mirno, vansudski sve rešimo kako se ne bi badava trošio novac građana,“ podsetio je Milisavljević i dodao: „Žalili smo se dopisom predsedniku Vlade, najavili prigovor i žalbu predsedniku Srbije, pisali Agenciji za sukob interesa. Čekali smo potom mesec dana, i tek onda je opština odlučila da pregovara. Razogovore smo počeli 27. marta. Pokazali smo vanredno razumevanje, radili u nemogućim usovima, menjali članove tima da bi se što više kolega i mišljenja uključilo u dogovor, ali bez uspeha. Zato oni od sada mogu očekivati samo gomile sudskih postupaka. Mi se plašimo da će doći do blokade mnogih računa, ali za to neće biti krivi prosvetni radnici, već nerazumna vlast. Da li će opet sve biti stavljeno pod tepih i niko nije kriv? E, pa neće moći,“ poručio je Milisavljević i najavio protest članova Sindikata za 11. jun na ulici od 13 do 14 sati.

On je istako da se ne radi o borbi za novac, koji je, kako ponavlja, u suštini mizeran, nego se radi o principijelnom buntu za odbranu svih drugih radničkih prava. „Hoće da nam inputiraju nekakvu političku umešanost i politikantske motive za tu borbu, ali mi se bunimo nevezano za dnevnu politiku, bunimo se za sve radnike kako vlast ubuduće ne bi na štetu bilo kog zaposlenog donosila i sprovodila lične odluke zaobilazeći zakon,“ istakao je Milisavljević.

Nastavnici iz milanovačkog USPRS-a, za današnje obraćenje javnosti, tražili su od svih škola da im obezbede prostor gde će se obratiti novinarima, ali – kako ističu, ti zahtevi su odbijeni. „Time nam je uskraćeno pravo na sindikalno delovanje, eksplicitno regulisano posebnim kolektivnim Ugovorom, pa smo zato morali da se okupimo napolju, a zbog kiše, evo sad i u kafani.“ Olgica Tomić Gaković iz ovog Sindikata kaže da su se zbog ovakvih i sličnih opstrukcija do sada obraćali Inspekcija rada i Prosvetnoj inspekciji, ali su u mejlovima, tvrdi Gaković, dobijali odgovore kako su u inspekcijama „prenatrpani poslom, pa ne mogu da dođu“.

„Obraćali smo se i Agenciji za borbu protiv korupcije jer su 4 direktora milanovačkih škola u sukobu interesa. Oni su i direktori i odbornici u Skupštini opštine. Imamo nezvaničan, usmen odgovor da smo u pravu i da se zaista radi o sukobu interesa, ali još čekamo zvaničan dopis. Ima i onih koji vrše čak 3 ili 4 javne funkcije. Zar mi nemamo mladih nezaposlenih ljudi, nego jedan čovek mora da radi tolike poslove u isto vreme? Sigurno im je izuzetno teško. Ali mi im, evo, kao sindikat nudimo pomoć jer su možda prinuđeni na sve to,“ izjavila je Gaković.

Iz USPRS-a poručuju da će se paralelno zalagati za sistemske promene koje će usloviti da greške, štetne odluke i nepoštovanje zakona ne plaćaju više građani preko svog budžeta, nego lično rukovodioci koji su odgovorni.

 

foto: gminfo.rs, arhiva

Milanovački sindikalci u prosveti, sa kolegama iz Beograda i okolnih gradova, već su protestovali istim povodom na Trgu Kneza Mihaila 24. januara. Predsednik opštine, Dejan Kovačević, na njihove optužbe javno je reagovao kasnije tog dana.

On, osim ostalog, tvrdi da je pomenuta Odluka doneta upravo da bi se uveo red i uštedelo u budžetu, pre svega na neosnovanim isplatama prevoza onima za koje se utvrdi da im prevoz realno nije potreban. Njegove odgovore, koji vrede i za današnje stanje na relaciji USPRS GM – lokalna samouprava, možete pročitati OVDE.

 

M.Mijatović, gminfo.rs

 

 

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(9 glasova)
Go to top