Hraniteljstvo: U Milanovcu 12. dece u hraniteljskim porodicama

ilustracija ilustracija foto: pixabay.com/Pexels

Hraniteljstvo je privremeni oblik zaštite dece bez roditeljskog staranja, odnosno pod roditeljskim staranjem, koje ima smetnje u psihofizičkom razvoju ili poremećaj ponašanja, a koje privremeno ne može da živi sa svojim roditeljima, i to je privremena zaštita.

Hraniteljstvo nije trajna zaštita kao usvojenje, ovde se o štićeniku porodica stara dok Centar za socijalni rad ne iznađe trajno rešenje za njega.

- U Gornjem Milanovcu, trenutno, imamo sedam hraniteljskih porodica, 12 dece je na hraniteljstvu, od toga sedmoro je smešteno u našem gradu, dok je petoro u Kragujevcu - kazao je Aleksandar Jevtović, direktor Centra za socijalni rad.

foto:gminfo.rs

Prema aktuelnim podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, deca i mladi bez roditeljskog staranja smešteni su u 4.460 hraniteljskih porodica. U njima se nalazi 5.510 dece do 18 godina i 964 mladih uzrasta od 18 do 26 godina, do kada po zakonu može trajati hraniteljstvo, pod uslovom da je ta osoba na redovnom školovanju.

Jevtović je istakao da milanovačkom Centru veliku pomoć pruža i Centar za porodični smeštaj i usvojenje iz Kragujevca, koji je nadležan za obuku hraniteljskih porodica kao i za praćenje hraniteljstva u tim porodicama, dok je Centar za socijalni rad nadležan za praćenje dece.

Aleksandar Jevtović, direktor Centra za socijalni rad Gornji Milanovac, foto:gminfo.rs

Za troškove štićenika i nadoknadu za rad hranitelja iz državnog budžeta izdvaja se više od 242 miliona dinara na mesečnom nivou, dok za osobe starosti od 18 do 26 godina država na mesečnom nivou – manje od 43.000 dinara.

- Država ulaže i daje dosta novčanih sredstava hraniteljskim porodicama, pa tako postoji nekoliko vrsta naknada. Imamo naknadu za izdržavanje korisnika, koja iznosi 26.408 dinara, a pored toga hranitelji imaju i naknadu za svoj rad, kao neku vrstu plate, koja iznosi 17.038 dinara za jedno dete na smeštaju. Ukoliko je u porodici smešteno više dece onda po detetu taj iznos je 10.485 dinara. Pored ovih naknada, država je obezbedila sredstva za ekskurziju, nabavku knjiga, njihov džeparac - kazao je Jevtović i dodao da srodničke porodice nemaju pravo na naknadu za rad hranitelja već isključivo za izdržavanje deteta, jer oni imaju zakonsku obavezu izdržavanja deteta (a to su uglavnom babe i dede).  U Milanovcu imaju dve srodničke porodice.

Porodice koje su zainteresovane za hraniteljstvo mogu se obratiti Jeleni Sarić, supervizoru i psihologu Centra za socijalni rad u G. Milanovcu.

Hraniteljstvo je privremeni oblik smeštaja i u njega idu deca bez roditeljskog staranja.

- Na hraniteljstvu su deca bez roditeljskog staranja, a to su deca čiji su roditelji potpuni ili delimično lišeni roditeljskog prava, deca čiji roditelji nisu živi ili su lišeni poslovne sposobnosti tj bolesni su, roditelji koji postoje ali se ne staraju na odgovarajući način o detetu – rekla je Jelena Sarić.

Jelena Sarić. psiholog i supervizor Centra za socijalni rad Gornji Milanovac, foto: gminfo.rs

Nedostatak hraniteljskih porodica u opštini Gornji Milanovac razlog je sastanka milanovačkog Centra za socijalni rad sa predstavnicima Centra za porodični smeštaj i usvojenje iz Kragujevca.

- Već nekoliko godina unazad mi nemamo novih hraniteljskih porodica. Nemamo motivacije kod građana da se ovim poslom bave, jer ovo je jedna vrsta profesije. Naš današnji cilj ovog sastanka je da se okupe i regrutuju nove hraniteljske porodice. Imamo dvanaestoro dece na smeštaju, sedmoro je u Milanovcu, a petoro u Kragujevcu. To što su u Kragujevcu je povoljna okolnost, jer su mogli da odu mnogo dalje. Cilj je, s obzirom da je privremeni oblik smeštaja, da budu blizu biološke porodice, da se kontakti lakše odvijaju i da se ta bliskost očuva, iz tog razloga bitno nam je da u Milanovcu imamo više hraniteljskih porodica – zaključila je Sarić.

Verica Novčić Petrić, psiholog i zamenik direktora Centra za porodični smeštaj i usvojenje iz Kragujevca kaže da očekuju da se iz naše sredine jave potencijalne hraniteljske porodice.

Verica Novčić Petrić, psiholog i zamenik direktora Centra za porodični smeštaj i usvojenje Kragujevac, foto: gminfo.rs

- Bitno je da sada u Centru za socijalni rad u Milanovcu imamo osobu kod koje sve potenciijalne hraniteljske prodice mogu da dobiju sve potrebne informacije o hraniteljstvu. Preduslovi koje porodica treba da ispunjava je da prvenstveno pokažu adekvatnu motivaciju i da budu spremne da prodju odredjenu obuku, da budu svesne toga da se dogadjaju i neke promene u porodici samim odvijanjem hraniteljstva – kazala je Verica Novčić Petrić, psiholog i zamenik direktora Centra za porodični smeštaj i usvojenje iz Kragujevca.

Ona ističe da deca, samom činjenicom da su onemogućena da rastu u porodičnom okruženju, dobijaju jednu zamensku porodicu. Da su to mnogo humaniji uslovi za svako dete, jer ako već ne žive u svojoj porodici, žive u onoj gde će imati tokom vremena priliku da dobiju jedan model porodičnog života, a gde će intezitet emocija, izmedju deteta i porodice, da postane da imaju šansu da prevazidju svoju traumu, a da imaju osećaj da su prihavećeni.

 

V. Popović, gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)
Go to top