ilustracija ilustracija foto:gminfo.rs

U proteklih mesec dana, u jednom delu Koštunića, psi lutalice su zaklali preko 50 ovaca iz nekoliko stada.


Samo jedne noći, psi su, u dva stada zaklali ili smrtno ranili, 26 ovaca, a raritet je i da je medju njihovim žrtvama i jedan ovan od preko 100 kilograma, koji je bio i umatičen, a kao takav i znatno skuplji.

- Ovo je katastrofa. Psi su zaštićeniji od ljudi. Pas dodje na moje imanje, pokolje mi ovce, a meni samo preostaje da se obratim Ekološkoj inspekciji, ali, i njima su vezane ruke. Da li treba da uzmemo pravdu u svoje ruke, pa da sami presudjujemo kerovima lutalicama, po cenu da plaćamo kazne, jer, ako nekome strada 10 ovaca, to je približno toj kazni, ali, bar se greote ne bojim, jer sam spasao stado. Ne treba ni pričati da su i ove ovce, koje su ostale, praktično, neupotrebljive, jer je ona sada preplašena, stručnjaci kažu da ne može više ni da se jagnji, a kažu i da im meso, nakon stresa nije za upotrebu. Ostaje nam dilema, da li da se obraćamo nekome, ili da sami uzmemo da rešavamo problem - ozlojedjeno priča jedan oštećeni meštanin ovog dela Koštunića.

Prema zakonu, Ekološka inspekcija može samo da konstatuje stanje, dok Lovačko udruženje, u ovom slučaju, nema nikakve ingerencije.

 

Goran Trifunović

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)
Go to top