VLADIMIR GOATI: Sloboda medija preduslov za bolje društvo

sociolog Vladimir Goati, edsednik organizacije Transparentnost Srbije sociolog Vladimir Goati, edsednik organizacije Transparentnost Srbije foto:gminfo.rs

"Najveći problemi u našem društvu su sloboda medija i korupcija. To ne znači da nema drugih problema. Stanje u našim selima, odlazak mladih u inostranstvo, stranačko zapošljavanje, kao i mnogi drugi problemi svakodnevno urušavaju stanje u društvu", izjavio je u razgovoru za GMinfo sociolog Vladimir Goati, predsednik organizacije Transparentnost Srbije. 

GMinfo - Kako ocenjujete trenutnu političku situaciju u Srbiji, odnosno, odnos vlasti i opozicije?

Goati - Trenutno stanje je, praktično, „pat“ pozicija, koja ne odgovara nikome. Opozicija ne zna da artikuliše gradjansko nezadovoljstvo, a vlast ne zna kako da se bori protiv toga, nečega. Svi sad čekamo kada će vlast raspisati izbore i hoće li opozicija izaći na njih.

GMinfo - Da li će raspisati izbore?

Goati - To zavisi od mnogo stvari. Pre svega radi se o medijskoj slobodi koja trenutno nije na zadovoljavajućem nivou, i bez koje nema boljitka ni državi, ni društvu. Ukoliko se dozvoli da se opozicija u javnosti, odnosno, medijima, zastupi u istoj meri i na način kao vlast, onda izbori mogu da budu fer i na njih treba izaći. U suprotnom... Takodje, ima tu još mnogo stvari koje mnogi podvode pod sitnice, ali, koje bi vlast trebala da uradi da bi izbori bili demokratski i fer.

GMinfo - „Transparentnost Srbije“ je nevladina i neprofitna organizacija usmerena na borbu protiv korupcije u Srbiji. Koliki je problem korupcija u našoj zemlji?

Goati - Evidentno je da je korupcija ogroman problem u našoj zemlji. Takodje, veliki problem predstavlja i dokazivanje iste pojave. Uvek se pronadje „rupa u zakonu“, uvek se papirološki sve „zatvori“, pa na kraju ispadne da niko nije kriv i ništa nije bilo. Svesni smo da je korupcija problem, ali smo i svesni da je nemoguće iskoreniti. Ipak, hajde da je dovedemo na razumnu meru, hajde da to ne bude u ovim razmerama, hajde da ni mali oblici iste ne budu toliko očigledni.

GMinfo - Naveli ste da su sloboda medija i korupcija najveći problemi u našem društvu. Da li to znači da, ako to rešimo, naše društvo, država i stanje u njoj postaju bolji?

Goati - Naravno, ali, to ne znači da nema i drugih problema. Stanje u našim selima, odlazak mladih u inostranstvo, stranačko zapošljavanje, kao i mnogi drugi problemi svakodnevno urušavaju stanje u društvu. Ipak, ako se oslobode mediji, još jednom ponavljam, i suzbije korupcija, sve će krenuti na bolje.

GMinfo - Pomenuli smo, eventualne, izbore. Konkretno-hoće li vlast uskoro raspisati izbore, i hoće li opozicija učestvovati na njima?
Goati - Izbora će biti, videćemo da li na jesen ili na proleće, a da li će opozicija učestvovati na njima zavisi od mnogo stvari. Sloboda medija je ključna stvar, sredjivanje biračkih spiskova, kao i mnogo drugih stvari koje izbore odredjuju ka demokratskim ili diktatorskim.

GMinfo - Šta će biti sa gradjanskim protestima?
Goati - Mislim da to više zavisi od vlasti, nego od opozicije.

 

GMinfo

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)
Go to top