Uspeh mladog milanovačkog harmonikaša

Uspeh mladog milanovačkog harmonikaša foto iz privatne arhive

TREĆE MESTO U SOKOBANJI ZA LAZARA ČUTOVIĆA


Na 57. medjunarodnom Saboru harmonikaša u Sokobanji, naš sugradjanin, Lazar Čutović je zauzeo treće mesto u kategoriji petlića.

Svirajući kolo Ljubiše Pavkovića, „Beogradjanka“, kao i narodnu melodiju „Lepo ti je biti čobanica“, osmogodišnji Lazar je osvojio treće mesto u kategoriji petlića, iako je znatno mladji od onih koji se takmiče u tom uzrastu.

- Lazar za 15 dana polazi u drugi razred osnovne škole, a u kategoriji petlića se takmiče mališani uzrasta do 10 godina, što znači da on ima bar još dve godine pravo da se takmiči u ovoj kategoriji - kazuje na početku razgovora za naš portal, Lazarev otac, Marko Čutović.

fotografija iz privatne arhive

Takmičenje u Sokobanji je svakako najpoznatije i najpriznatije takmičenje harmonikaša, ne samo u Srbiji, nego i šire. O tome dosta govori i podatak da je predsednik žirija bio istaknuti umetnik na harmonici, Miša Mijatović.

- Lazaru je pobeda izmakla za jedan poen, koliko je iznosila razlika izmedju prvoplasiranog i trećeplasiranog. Ipak, mislimo da je trema učinila svoje, jer je Lazar prvi put na takmičenju ovakvog nivoa, pa je na samom početku muziciranja napravio sitnu grešku, koja ga je koštala prvog mesta. Ipak, to je najmanje bitno, biće prilika i za pobede, važno je da on voli da svira, a kako nam je žiri rekao, to mu i ide od ruke - priča Čutović „senior“.

foto: iz privatne arhive

Lazar je u Sokobanju stigao kroz predtakmičenje, odnosno kroz kvalifikacije, dok su neki roditelji pokušali da svoje mališane „proguraju“ na ovo takmičenje „na mala vrata“.

- Kada smo došli na prijavljivanje, videli smo da smo na rednom broju 14. Ipak, kada je na red došlo takmičenje, ostalo je šest učesnika. O čemu se radi? Jednostavno, nekoliko takmičara je došlo da se prijavi, bez da su učestvovali na bilo kakvom predtakmičenju, što im, naravno, nije dozvoljeno. To samo govori o ozbiljnosti manifestacije u Sokobanji - referiše ponosni otac.

Lazarevu izjavu nismo mogli da dobijemo. Sprema se vredno za neka naredna takmičenja i za naredne nagrade...

 

Goran Trifunović, gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)
Go to top