Kad se vila udaje...

Kad se vila udaje... foto: Vladimir Ivanović

Proslave devojačke, momačke večeri, punoletstva i raznoraznih veselja polako se pretvaraju u utrkivanje ko će lepše, bolje, skuplje, originalnije. Jurnjava za nečim što je "fensi", što niko do sada nije imao, uz basnoslovno trošenje novca neretko se pretvori u paradu pijanstva i kiča.

Da devojačko veče može da bude neobično i lepo sa vrlo malo novca i truda, prošle subote na Rajcu, pokazala je jedna mama Mira koja je uz pomoć sinova Milana i Marka, svojoj mezimici Mileni organizovala devojačko veče na poletištu paraglajdera na Rajcu.

Naime, porodica Cvetković svaki svoj slobodan trenutak maksimalno koristi da se prepusti prirodi i svim njenim čarima. Zato, one koji ih poznaju, nije mnogo iznenadila odluka gde će biti ova prelepa zabava i sve što prati istu.

Osvanula je subota zracima sunca obasjana. U dvorištu porodice Cvetković pevušenje, smeh i izrada venčića od paprati i cveća. Svaka grančica i cvetić pletu se u venac sa mnogo ljubavi i pažnje. To nisu venčići, to su odlikovanja za sve dame koje će ga danas sa ponosom nositi.

Uz lagano pevušenje vesela povorka kreće put vrha Rajca, a zatim malo niže do krajnje odrednice. Dva divna brata za to vreme postavljaju zakusku i šampanjac za gošče.

Bez skupih haljina, frizura i šminke, poput leptirića učesnice ovog lepog događaja, lebde po pokošenim livadama. Momci su besprekorno odradili svoj posao. Ostavili su da lagano svira muzika i nezaboravni hitovi Čole, Bjelog dugmeta, Merlina...

Mama Mira ne krije svoje zadovoljstvo. Milena sija od radosi, uzbudjenja, sreće. Uz lepu zakusku prelepo aranžiranu i šampanjac nazdravlja se i izriču najlepše želje. Strine, tetke, komšinice i mama polako se povlače u bazu.

Ne, ovde nije kraj!

Devojke se vraćaju, pesma se razleže Rajcem. Na kapiji čekaju udate, one koje su prve "povukle nogu". Počinju prvi taktovi "Moravca". Devojke sa jedne strane, udate sa druge, hvataju se u kolo i tako igrajući ulaze u dvorište.

Uz hladnu limunadu, lubenicu i kafu pravi se mali predah i osveženje. Ispod oka se merka da li ležaljka ili dušek?! Ipak nije jednostavna odluka.

Dok su se dame na vrhu Rajca gostile braća su iznela veliki ekran u dvorište i pripremili sve za projekciju filma Mamma mia...

Ponovo su neprimetno nestali i ostavili devojke da uživaju. Položaji zauzeti, počinje film. Ali ovaj ko da sedi i gleda film. Divna muzika iz filma mami na igru. Smeh. Radost. Sreća. Suze. Mnogo emocija. Mnogo divnih žena na jednom mestu.

Veče polako šara nebo nad planinom u tamne nijanse. Da, sutra je nedelja, kuda žurba. Sto puta rečeno ali ne dorečeno, sto puta pričano ali ne ispričano... Sredjuju se utisci sa bojaznošću da se neki detalj ne zaboravi.

Teško je rastati se. Emocije čine svoje. Sutra je dan za odmor, a to je potrebno. U ponedeljak počinje jos jedna radna nedelja, a sve ove dame rade ozbiljne poslove.

Mama Mira i mlada Milena će otići u vrtiće da se brinu i čuvaju, možda neku, možda, buduću Milenu...

Fotografije Vladimir Ivanović

 

gminfo.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(20 glasova)
Go to top