Stari zanati: PLETEM, VEZEM...

Stari zanati:  PLETEM, VEZEM... foto:gminfo.rs

Sekula Vlašković (86) iz Družetića je jedan od retkih muškaraca iz ovog dela Srbije, koji je poznat kao majstor sa iglama i vunom...

Težački poslovi u polju, bacanje kamena s' ramena po vašarima, umešnost sa skoblom i ostalim alatom... Ništa od toga nije Sekuli bilo strano. Ipak, u svom kraju, a i šire, ostaće upamćen kao neko ko je znao da od vune, uz pomoć igala, napravi ono što ni najveštije pripadnice lepšeg pola nisu umele.

foto: gminfo.rs

- To mi je ostalo od dede Milutina. On je bio umjetan u ovom poslu, pa sam taj dar nasledio od njega. Počelo je više kao igra, ali, u jednom periodu mog života, to je bio i ozbiljan posao, jer sam pleo čarape, džempere, pulovere, pa sve do ćilima - počinje Sekula svoju priču.

Dok Sekula pokazuje svoje proizvode, priču nastavlja njegova supruga Borka.

- Da ti pravo kažem, svi su se čudili kad sam ja pošla za mojega Sekulu. Em sam starija sedam godina, em tad nije bilo popularno da muško plete i veze. A, mi, evo, skoro sedam decenija zajedno - kazuje Borka i dodaje da joj je svekar bio velika podrška.

foto: gminfo.rs

Vadi Sekula igle, preslicu, vreteno, ali i vezene čarape, šarene džempere... Ima sa čime da se podiči.

- Ove, da kažem, obične vunene čarape ispletem za dan, dok za ove vezene treba i do sedam, pa, čak i 10 dana. Za džemper mi treba nekoliko dana, u zavisnosti od veličine i dezena.

Kad smo već kod dezena, koristimo priliku da Vlaškovića upitamo da li radi po „mustri“, ili iz glave.

- Samo iz glave. Sve dezene sam osmišljam, doživljavam i preko igala prenosim na vunu. Evo, recimo, ovaj, crno beli džemper sam video na jednom čoveku u Ivanjici i verno sam ga preneo - kaže Sekula i dodaje jedan praktičan savet za sve domaćice... - Da vam moljci, miševi, ili kakve druge štetočine ne bi napadale odeću od vune, u njih umetnite jedan struk duvana i nikada nećete imati problema.

foto: gminfo.rs

O ceni ovih proizvoda Sekula i ne želi da priča...

- Vidim da se čarape prodaju po pijacama za par stotina dinara. Ove vezene niko i ne traži, a pravo da vam kažem, odavno ne vidjam nikoga da nosi vuneni džemper - tužno zaključuje Sekula Vlašković.

Pitanje o nasledniku posla je, nakon ove konstatacije, bilo izlišno...

 

 

Goran Trifunović gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(6 glasova)
Go to top