Šta se to događa u Trećoj osnovnoj školi?

OŠ "Sveti Sava", G. Milanovac OŠ "Sveti Sava", G. Milanovac foto: GMInfo

Čitavog prvog nastavnog dana školske 2019/’20. godine (2. septembra), u jednom odeljenju Osnovne škole “Sveti Sava” u Milanovcu (III osnovna), sedeo je u klupi samo jedan đak – dečak*, pred učiteljicom koju prvi put vidi. Nije, međutim, pogrešio ni učionicu, ni smenu u koju polazi razred, niti je ona došla u pogrešno odeljenje.

Naprotiv, njegov otac jedini je od dvadeset i dvoje roditelja koji je svog sina poslao na nastavu. Svi ostali, nedovođenjem dece u školu, rešili su da protestuju zbog, kako obrazlažu za GMInfo, “terora manjine nad većinom”, tačnije samo jednog čoveka, oca tog dečaka. Prema navodima roditelja, na očevo insistiranje dosadašnja učiteljica zamenjena je drugom.

- Tri godine mi ovde imamo problem sa čovekom koji želi, iz njemu znanih, a nama nepoznatih razloga, da promeni profesorku razredne nastave tog odeljenja, učiteljicu D. Đ. Svi roditelji protivimo se promeni, posebno sad, u završnoj godini. To je teror manjine nad većinom, jer ne može jedan čovek sa svojim stavom nadvladati dvadeset ljudi koji su apsolutno zadovoljni radom dosadašnje učiteljice, - objašnjava za GM.Info jedna od majki učenika Natalija D., iznoseći odlučan stav da roditelji neće vratiti decu na nastavu dokle god se u odeljenje ne vrati i D. Đ.

Natalija D., na skupu roditelja u dvorištu škole, 2. septembra. Svi okupljeni slažu se sa stavovima koje iznosi u njihovo ime. Foto: GMInfo

Pitali smo ih znaju li da je po Zakonu osnovno obrazovanje obavezno i zašto su se odlučili na tako ekstreman potez: da celom odeljenju uskrate dolazak u školu?

- Zato što više nemamo drugog izbora i da bi se neko ko je kompetentan i zainteresovan konačno uključio u rešavanje problema, - rekla je Natalija.

Oca smo pitali koji su zapravo njegovi “znani razlozi”. On za GMInfo tvrdi da škola, roditelji, pa i sama D.Đ., učestvuju u svojevrsnoj zaveri ćutanja o navodnom nasilju među decom u ovom odeljenju, preciznije nad njegovim sinom. Kaže da tri godine deca ostalih roditelja fizički i psihički zlostavljaju dečaka i da zbog toga čitavo vreme insistira da učiteljica bude promenjena, pošto će se, kako veruje, i te okolnosti možda promeniti kada drugi razredni strešina preuzme odeljenje.

- Sve je počelo kad su ga zadirkivali zbog bradavica koje je imao na rukama u prvom razredu i više nisu prestajali kad god su hteli za nešto da ga maltretiraju. Dolazio je kući sav prljav, skidali su mu pantalone i gaće, branio se tako što bi legao na pod, a oni su ga onda vukli po učionici. Udarali ga jednom kišobranom po glavi, držali na zemlji i imitirali da mu je pištolj uperen u glavu, - kaže on i dodaje:

OŠ "Sveti Sava", G. Milanovac, foto: GMInfo

Gađali su ga šišarkama i smejali mu se što je došao na čas za koji nije obavešten da će biti odložen i slično. Bacali su i petarde na njega, pa je dolazio kući izgorelog lica i kose. Dete je sve to meni prenosilo, a ja sam školu odmah obaveštavao i tražio da se nešto preduzme, niko nije reagovao. Gađali ga i ledenicama, kamenjem, knjigama i sveskama udarali po glavi; rasture mu ranac i ukradu telefon. Zbog svega toga tvrdim da se nad mojim detetom vršilo vršnjačko nasilje.

Na pitanje u čemu vidi odgovornost konkretno učiteljice D. Đ., on odgovara:

- U tome što ne štiti svog učenika i ne reaguje. Oni su svi dobro povezani, roditelji, učiteljica, škola. Poznaju se, i neće da se sazna istina. Žele da se misli kako je tamo sve bajno i sjajno, a nije tako, - ocenjuje i navodi:

- Požalio mi se i da je stajao u ćošku ceo čas. Kada sam ga pitao kako je izdržao, rekao mi je “kad učiteljica ne gleda, ja onda malo čučnem, mnogo su me bolele noge.” To sam saznao od druge dece, koja su ga zadirkivala zbog stajanja u ćošku, - priča dalje otac. - Zbog svega ovoga dete odbija da ide u školu u aprilu prošle godine; kreće ponovo posle odlaska doktoru. Za dane kada nije išao u školu, škola mi naplaćuje kuhinju, a učiteljica šalje pisane poruke da joj pošaljem uplatnice. Hteo sam da promeni odeljenje i školu, ali dete nije htelo. Ja sam u dogovoru sa prosvetnom inspekcijom prijavljivao nepravilnosti u radu učiteljice i škole koje se tiču moje dece.

Direktorka škole, Gordana Nešković, u nameri da će tako, kako kaže, smiriti situaciju, zamenila je učiteljicu pred sam početak ove školske godine, ali je posle protesta roditelja, 2. septembra, povukla odluku. D. Đ. je sutradan vraćena u svoje odeljenje, a s njom i sva deca na časove. Ipak, izostanak celog odeljenja, makar i na dan, iako nadoknadiv, ukazuje na mnogo opasniji razlaz u stavovima sve tri strane, koji do danas nije razrešen i koji može eskalirati u ozbiljne posledice po decu i nastavni proces, jer sličan sled događaja desio se i na početku prošle godine.

Gordana Nešković, direktorka OŠ "Sveti Sava", G. Milanovac. Foto: GMInfo

Posle razgovora i dogovora sa psiholozima i pedagozima, smatrala sam da je najbolje promeniti tu učiteljicu, - kaže za GMInfo direktorka Nešković. - Meni Zakon dozvoljava da izvršim raspodelu u određenim situacijama, a sve to u ovom slučaju da bi došlo do prisnije i bolje atmosfere u samom odeljenju.

Na pitanja kako, kao prosvetni radnik i rukovodilac obrazovne ustanove, gleda na to što je celo odeljenje, i to na inicijativu roditelja, ostalo kod kuće, te smatra li da je ovogodišnjom promenom napravila sebi i školi, umesto jednog, dvadeset probema, Nešković za GMInfo odgovara:

- Gledam tako što se decom manipuliše. Nažalost. Ali ne s moje strane. Nisu oni jedino odeljenje u Srbiji gde je promenjena učiteljica. Oni svi ovde trpe. I njihova deca. Očekivala sam razumevanje od tih dvadeset roditelja. Očekivala sam da njihova deca prvi dan dođu u školu, da probamo s novom učiteljicom, ali oni su odlučili kako su odlučili. Ako postoji dvadset njih i jedan s druge strane, ne razumem kako to između sebe oni ne mogu da regulišu. Ja prvenstveno radim u interesu dece, a smatram da je u interesu dece dogovor. Znate, učiteljica se može promeniti iz više razloga. Na početku, i u toku godine, i na kraju; ovo je život, promene se dešavaju. Htela sam da probamo s drugom učiteljicom, pa da vidimo da li će taj gospodin i s njom imati problem. Ako bude imao, onda tek možemo da kažemo da nešto stvarno nije u redu, - ocenila je Nešković.

Gordana Nešković, direktorka OŠ "Sveti Sava", G. Milanovac. Foto: GMInfo

- Pomenuta učiteljica trpi svakodnevni pritisak, škola trpi pritisak od tog čoveka, jer on se obraćao Ministarstvu, inspekciji, zaštitniku građana i tako dalje. A mi ne možemo da dokažemo u svakoj situaciji da li se stvarno događa to što on prijavljuje ili se ne događa, - zaključila je direktorka. Ona je, kako kaže, u skladu sa ingerencijama, o svemu obavestila školsku Upravu Moravičkog okruga sa sedištem u Čačku i Centar za socijalni rad u Milanovcu.

Otac dečaka tvrdi da nije usamljen među roditeljima čija deca trpe nasilje u Trećoj osnovnoj, ali da niko, sem njega, ne sme o tome javno da govori, niti da se obrati nadležnim institucijama. On je, s druge strane, usmeno i pisano obaveštavao detaljno šta se navodno događalo njegovom sinu, sve po redu do resornih ministarstava i kancelarija za vršnjačko nasilje. Međutim, dvema prvim instancama nije, Hitnoj pomoći i policiji. Pitali smo ga zašto.

 - Razmišljao sam ovako, da ne pravim toj deci i tim ljudima probleme, pa da im u kuću dolaze policajci i ispituju, a sad vidim da je možda trebalo. Jer bez toga, pravnici mi kažu, da je sve ovo mnogo teško dokazivo na sudu. Od ovih ostalih nekad nema odgovora, nekad mi kažu da i dalje sve prikupljam da bih imao argumente kad bude nešto moglo da se preduzme, a nekad da su skoro upoznati sa slučajem, pa im treba vremena da ispitaju.

OŠ "Sveti Sava", G. Milanovac, foto: GMInfo

Na pitanje kako misli dalje da postupa, kaže:

- Ako posle svega promene učiteljicu za stalno, videćemo. Ja računam da će bilo ko nov da dođe, profesionalnije obavljati posao i stati na put takvom ponašanju dece i zaštiti mog sina, da dete može normalno da uči i ide u školu. Ja hoću samo da ovo prestane.

Učiteljici D. Đ. upućivali smo nekoliko telefonskih i pisanih poziva da odgovori na optužbe i objasni nam iz svog, neposrednog ugla šta se zapravo dešava, te da li je uopšte bila svedok ikakvog nasilja u svom odeljenju. Nije želela o tome zvanično da govori. Roditelji tvrde da izbegava medije iz straha da će biti pogrešno shvaćena i doprineti sumnji kako upravo ona, zbog ličnih razmirica sa ovim ocem, stoji iza cele ujdurme. Uveravaju da to nije tačno. Kažu da isključivo oni žele da iznesu problem u širu javnost ne bi li zaštitili sebe, decu, pa i učiteljicu od njegovih namera da, kako veruju, ni od čega, opet iz samo njemu znanih razloga, naruši ugled svih tih porodica i škole.

Roditelji na skupu u dvorištu škole, 2. septembra. Foto: GMInfo

U drugom susretu s roditeljlima, nekoliko dana kasnije, kada smo ih upoznali sa njegovim razlozima, izjavili su da ih on nijednog trenutka, za sve tri godine, na roditeljskim sastancima nije obavestio šta deca navodno rade.

- Takođe, nikoga od nas pojedinačno, škola ili učiteljica, nisu pozvali i rekli “pripazite, povedite računa, jedno dete je danas udarilo, gurnulo dečaka ili ga povredilo.” To je priča koja funkcioniše u samo glavi tog gospodina, - reaguje Natalija D. - Mi do sad nijednom nismo čuli jasnu, zvaničnu optužbu ili informaciju da se to dešava, niti su nam deca išta slično prenela.

Oni odlučno negiraju da učestvuju u bilo kakvom dogovorenom prikrivanju vršnjačkog nasilja i da manipulišu decom.

- Svako ovde je normalan čovek i ne pada mu na pamet da privatan problem, ili bilo šta što nema veze sa školom, rešava preko svoje dece. A to što ih nismo doveli na nastavu, - podseća ona - već je poznat vid protesta. Za školu to nije strana situacija. Desilo se isto i prošle godine u drugom odeljenju, takođe zbog promene učiteljice. Oni su prvi reagovali po tom principu, i to sa više dana odsustvovanja, mi smo samo scenario ponovili.

Roditelji u razgovoru za GMInfo, 10. septembar. Foto: GMInfo

Do zaključenja ovog teksta, učiteljica D. Đ. nastavila je da predaje svom odeljenju, ali ako u konačnici dođe do zvaničnog rešenja o premeštaju, roditelji će, prema njihovom čvrstom stavu, doduše nerado, najpre opet bojkotovati nastavu, a nakon toga ispisati decu iz škole i upisati ih u drugu jer, kako strahuju, priča još nije završena.

- Neko očigledno i dalje vrši ogroman pritisak da se ona zameni, nama nije jasno zašto, kad za 28 godina rada, na nju nikad niko nije imao primedbu. Za sada je bar trinaestoro zainteresovano za ispis dece. Time bi se odeljenje rasformiralo, preostali bi bili razdeljeni u druga odeljenja, ali nikome od nas to nije primaran cilj, - poručuje Natalija.

U ranijem razgovoru sa dečakovim ocem, na pitanje zašto nije na roditeljskim sastancima upozorio na pojave o kojima govori, rekao je:

- Zato što učiteljica sve obavesti da je zakazan roditeljski, a mene ne obavesti, pa na mnoge nisam ni odlazio. Samo jednom, a bio sam tad obavešten, izostao sam zbog službenih obaveza. A i kad jesam prisutan, ne reagujem i ne komuniciram da ne ulazim u konflikt, jer vidim da su oni očigledno svi na jednoj strani, unapred protiv mene.

OŠ "Sveti Sava", G. Milanovac, foto: GMInfo

Kako nezvanično saznajemo, u Osnovnu školu “Sveti Sava”, tokom prve radne sedmice, dolazila je povodom ovog slučaja prosvetna inspekcija iz Kraljeva. Njihov zaključak i preporuku za konačno postupanje čekaju i direktorka, koja se praktično nalazi između čekića i nakovnja; dvadeset i jedan roditelj u nadi da protiv učitejlice neće biti pokrenut disciplinski postupak ili zamena, kako kažu, bez razloga; sama D. Đ., koja je svakako pod teretom najveće neizvesnosti, ali i dečakov otac, ubeđen da će tako nevolje njegove porodice nestati.

*Identiteti pojedinih aktera ove priče, na osnovu kojih bi mogle biti identifikovane maloletne osobe, čija bi prava u tom slučaju bila ugrožena, poznati su redakciji.

Miloš Mijatović/ GMInfo

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(12 glasova)
Go to top