Umro Ćel Karlsen

Okončao se u sredu (4. septembar) dug i častan život Ćela Karlsena, velikog humanitarca, dugogodišnjeg sekretara Crvenog krsta komune Vefsn u Norveškoj.

Bio je zašao u 88. godinu života. Milanovčani ga se sećaju kao jednog od prvih stranaca koji je, u najteže vreme po Srbiju, došao da pomogne. Prvi put 1993. godine, a onda još godinama potom. Dopremao je hranu, sredstva za higijenu, lekove, aparate, pomagale, ćebade, posteljine za bolnicu. Nezaboravno je da je „Autoprevozu“ poklonio pet autobusa, a milanovačkom Crvenom krstu autobus, kamion, dva kombi-vozila i opremio prostoriju vešeraja. Odveo je u Norvešku 30-oro naše dece na višednevni boravak, i dovodio norvešku decu u Milanovac.

Bio je rado viđen gost Milanovca. Kad bi se pojavio, vest se širila gradom: „Stigao je Ćel“. Kad bi prošetao ulicama, visok i prav kao bor, divili su se njegovom izgledu i hodu, iako je bio u poodmaklim godinama: „Gledaj ga, pravi Viking“.

Tomislav Marković, dugogodišnji sekretar Crvenog krsta sa kojim je Ćel najduže sarađivao, neguje živo sećanje na Norvežanina: „Nije voleo da mu se nešto traži. Sam je hodao gradom, zalazio u ustanove i preduzeća, uočavao šta nedostaje i odlučivao čime može da pomogne. Ovde se osećao kao kod svoje kuće. Jednom je kasnio na neki sastanak, pa smo pošli da ga tražimo. Našli smo ga pred jednom kućom u Kursulinoj ulici: cepao je drva i unosio ih u domaćinovu kuću. Eto, takav je bio“.

Ćel Karlsen je bio član Društva norveško-srpskog prijateljstva. Učestvovao je u svojoj zemlji u demonstracijama protiv bombardovanja Srbije, a tokom NATO agresije je, posredstvom Crvenog krsta Makedonije, poslao 10.000 maraka za lekove i opremu za bebe u milanovačkoj bolnici.

Za zasluge kojima nas je zadužio, dobio je Zlatnu plaketu „Takovski ustanak“ i Zlatan znak Crvenog krsta Srbije.

 

B. Lomović, gminfo.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)
Go to top