Umro Milojko Veljović, nekadašnji predsednik opštine G.Milanovac

Milojko Veljović 1928-2016, nekadašnji predsednik opštine Gornji Milanovac Milojko Veljović 1928-2016, nekadašnji predsednik opštine Gornji Milanovac arhiva. foto:Muzej rudničko-takovskog kraja

 

Milojko Veljović, nekadašnji predsednik opštine Gornji Milanovac, začetnik "malog privrednog čuda", Gornjeg Milanovca, umro je u 88. godini, u sredu u Beogradu.


Iz Čačka gde je radio, 1957. godine dolazi u Gornji Milanovac, na funkciju sekretara Opštinskog komiteta SKS, a imao je veliku ulogu u napretku Gornjeg Milanovca i razvoju naše opštine kao svojevrsnog privrednog čuda. Bio je usmeren na to da konkretno radi u oblasti privrede a ne politike. Veljović je zaslužan za osnivanje kombinata PIK “Takovo” gde je za direktora postavio Jovana Tomovića, koji je uspeo da od početnih 255 zaposlenih tokom godina dođe do 4500 zaposlenih.

U narednom periodu osnovana je “Tipoplastika”, Modna konfekcija “Rudnik”, “Metalac”, “FAD”, “Zvezda”, “Graditelj”a poseban fenomen bile su “Dečje novine”. Osnovane su i “Takovske novine”, kao i niz manjih preduzeća, a opština je imala oko 20.000 zaposlenih. Važna karakteristika tog perioda je zajedništvo privrede, koju je označila saradnja koja se odvijala putem Kluba privrede. Privreda je snažno uticala na rad Skupštine opštine Gornjeg Milanovca.

Veljović je 1962. ugostio u Gornjem Milanovcu Tita i Brežnjeva, a naredne 1963. godine odlazi na novu dužnost u Kraljevo, postavivši dobre osnove privrede koje su omogućile dalji razvoj Gornjeg Milanovca. Bio je Predsednik Privredne komore u Kraljevu, a u Beograd odlazi 1969. godine. Tokom rada u Kraljevu, angažovao je stručnjake iz Gornjeg Milanovca, da svoja iskustva prenesu i primene i na ovom području.

Kasnije, 1969. godine, iz Kraljeva prelazi u Beograd, gde je izabran za republičkog sekretara za finansije. Taj resor, bio je zadužen za pripremanje i sprovođenje svih finansijskih zakona. Tokom mandata radio je na donošenju zakona o izgradnji Kliničkog centra u Beogradu, doprineo je završetku zgrade Narodne biblioteke Srbije. Bio je jedan od putnika u prvom vozu na pruzi Beograd-Bar, a radio je na finansiranju pruge iz budžetskih rezervi Srbije.

Pripremao je finansijske okvire budžeta republike. Na njegov predlog, po prvi put je finansiran odlazak 35 solunaca na srpsko groblje u Solunu. U Zakon o finansiranju troškova za prevoz i lečenje boraca Drugog svetskog rata, na Veljovićev predlog to pravo ostvarili su prvi put i solunci.

Postavljen je 1971. godine za direktora Savezne direkcije za robne rezerve prehrambenih proizvoda SFRJ, gde je ostao do 1975. godine. Pripremio je tokom rada u direkciji program za smanjenje uvoza prehrambenih proizvoda i ugovaranje veće domaće proizvodnje radi popunjavanja robnih rezervi. Za četiri godine realizovane su investicije u vrednosti od tri milijarde dolara.

Na području Jugoslavije izgrađeni su silosi za žitarice kapaciteta četiri miliona tona. Prestaje uvoz, a počinje izvoz žitarica. Izgrađeni su kapaciteti za izvoz i uvoz prehrambenih proizvoda u morskim lukama, napravljeno je 100 hladnjača, skladišni kapaciteti za potrebe industrije za proizvodnju ulja, šećera, preradu soje itd. Po prvi put kafa se u Jugoslaviju uvozi, ne preko posrednika nego direktno od proizvođača, što je plaćeno izvozom vagona, kamiona poljoprivredne mehanizacije i drugih naših proizvoda a ne novcem.

Veljović posle isteka mandata, postaje Sekretar za privredu u Izvršnom veću i Predsednik odbora za privredu i finansije a kasnije postaje predsednik Privredne komore Srbije. Na ovoj funkciji imao je zadatak da ispita ekonomske i druge uslove za izgradnju “Đerdapa II“. Rumunija je finansirala kompletni izgradnju brane a jugoslovenska strana ugradila je agregate u svoj deo elektrane. Podizanje nivoa vode prilikom izgradnje elektrane, doprinelo je izlivanju voda na području Pančevačkog rita, a M. Veljović kao tadašnji predsednik PKB-a, 1982. potpisuje ugovor sa hidroelektranom o neophodnim radovima na regulisanju vodnog režima. Vrši se rekonstrukcija dunavskog nasipa u dužini od 51 km i prave drenažni kanali.

Kada je u zvaničnoj poseti našoj zemlji bio Mihail Gorbačov, Veljović je imao priliku kao predsednik PKB-a i Jugoslovenskog konzorcijuma za zajednički nastup na tržište SSSR-a informisao o aktivnostima PKB-a. Na poziv Gorbačova, predvodio je delegacije koje su u više navrata posetile Sibir, radi dalje privredne saradnje.

Milojko Veljović biće sahranjen, sutra u 10:30h na Bežanijskom gronlju, u Beogradu.

 

 

Izvor: D. Ugarčina; Svedočanstvo o jednom vremenu, Gornji Milanovac, 2004./Muzejrudničko takovskog-kraja 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Go to top