Druga osnovna tradicionalno organizovala Dan posne hrane

Dan posne hrane Dan posne hrane foto: gminfo.rs


U glavnom holu OŠ „Momčilo Nastasijević“ danas je tradicionalno, prvog dana Vaskršnjeg posta, organizovan Dan posne hrane. Učenici mlađih razreda i njihovi roditelji su uz podršku učiteljica i veroučitelja, pripremili i poslužili posnu hranu.

I ove godine učenici su zajedno sa svojim nastavnicima učestvovali na ovom događaju i pripremili raskošnu trpezu. Trpezu koja je mamila sva čula činila je kobinacija jela tradicionalne srpske kuhinje. Dan posne hrane završen je degustacijom posnih jela učenika, profesora i zaposlenih u kolektivu ove škole.

 

U glavnom holu OŠ „Momčilo Nastasijević“ organizovan Dan posne hrane, foto:gminfo.rs

Direktorka škole Dragana Nikitović kaže da im je cilj da decu od prvog razreda upute na značaj pravilne i zdrave ishrane.

- Svake godine tradicionalno obeležavamo početak Vaskršnjeg posta. Postiti je važno iz religijskih pobuda i zbog značaja za naš organizam, promeniti način ishrane i preći na drugu vrstu hrane bez mesa, kalorija. Pogotovu za pričest. Značaj posta je višestruk. Uglavnom vodimo računa da decu od prvog razreda uputimo na značaj pravilne i zdrave ishrane i cilj nam je da deca naučeno prenesu u svoje porodice - rekla je Nikitović. 

 

 foto:gminfo.rs

Podsećamo, Vaskršnji post naziva se još i Veliki post (zbog važnosti i dužine trajanja), Časni post (obuhvata vreme stradanja Hristovog i razapinjanja na Časni krst) i Velika četrdesetnica (ukupno trajanje posta je četrdeset dana).

 

foto:gminfo.rs

Post se sastoji iz dva dela i kao što ptica ne može da leti s jednim krilom tako ni fizički deo posta ne može bez duhovnog dela posta, rekao je veroučitelj Aleksandar Đuričić obraćajući se đacima, i dodao:

- Fizički ili telesni deo posta odnosi se na ishranu kada unosimo samo posnu hanu za vreme posta, a duhovni deo se odnosi na naše ponašanje. Posna hrana je prvenstveno ono što je naš Gospod Isus Hrist koristio u svojoj ishrani kada je živeo ovde na zemlji. Ne znam da li znate, ali Hristos se na zemlji hranio isključivo ribom, zeljem i hlebom. Podrazumevamo da je posna hrana zdrava hrana i isto tako zdrava hrana je posna hrana. Takođe, duhovni deo posta znači da za vreme posta trebamo nastojati da budemo što bolji drugari, dobra deca svojim roditeljima, poslušni u školi. Ovo važi i van posta ali za vreme posta bi trebali i da nastojimo sve ovo da poboljšamo - rekao je veroučitelj Đuričić.

 

foto:gminfo.rs

Post traje od Čistog ponedeljka do Lazareve subote, a na kraj ovog posta nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vreme trajanja posnog perioda od sedam sedmica - najduži u toku godine, i završava se praznikom Vaskrsenja.

 

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)
Go to top