Đorđević: Roditeljski dodatak za prvo dete 100.000 dinara

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević you maxresdefault

 

Od sledeće godine roditeljski dodatak za prvo dete biće 100.000 dinara, dok će dečiji dodatak za decu sa smetanjama u razvoju i invaliditetom biti uvećan za 50 odsto, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas na međunarodnoj konferenciji „Ulaganje u decu – dobrobit za svu decu“ da je Vladi Srbije na prvom mestu borba protiv siromaštva dece, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Đorđević je na ovom skupu, koji su organizovali Mreža organizacija za decu Srbije (MODS), Euročajld, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije (SIPRU) i Unicef, ukazao na to da je Srbija, kao i zemlje EU, posvećena povećanju izdvajanja za decu i porodice.

Borba protiv siromaštva dece je prioritet i zato ćemo intenzivirati rad na sprovođenju Ciljeva održivog razvoja, tokom kojeg Srbija koristi međunarodnu praksu u razvijanju mnogobrojnih usluga koje će biti podrška porodicama sa decom, rekao je on.

Takođe, kako je istakao, obezbeđivanje minimalne finansijske sigurnosti porodici sa decom država realizuje kroz primenu Zakona o socijalnoj zaštiti i Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao i kroz zaštitu prava deteta.

Ministar je objasnio da je pripremljen Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji će biti upućen u dalju proceduru najpre Vladi, a potom i parlamentu, kako bi do kraja godine bio usvojen taj zakon, a čija bi primena otpočela početkom naredne godine.

Utvrđene su mere za podsticaj rađanja, naglasio je Đorđević i objasnio da je novina to što će naknadu prihoda, u trajanju od godinu dana, moći da ostvare i žene koje nisu u radnom odnosu, već obavljaju samostalnu delatnost, angažovane su po osnovu privremenih i povremenih poslova, ugovora o delu ili autorskih ugovora.

Prema njegovim rečima, iznos roditeljskog dodatka za prvo dete biće značajno veći u odnosu na trenutni koji iznosi 39 hiljada dinara, a predlog je da bude 100 hiljada dinara.

Za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, dečji dodatak biće veći za 50 odsto, najavio je ministar i dodao da Vlada nastoji da, iako ograničena trenutnom ekonomskom situacijom, obezbedi više sredstava za ulaganja u decu, što će biti kontinuinirani zadatak.

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za demografiju i populacionu politiku i predsednik Saveta za prava deteta Slavica Đukić Dejanović poručila je da Srbija ima spremne mere i zakone kojima će dati ključan doprinos ulaganju u decu.

Đukić Dejanović je dodala da će borba protiv siromaštva, isto kao i zdravlje, obrazovanje i rodna ravnopravnost, biti u fokusu države.

Na konferenciji su predstavljene međunarodne i evropske prakse i primeri koji doprinose smanjenju siromaštva i socijalne uključenosti dece.

Takođe, naglašena je važnost usklađivanja javnih finansijskih resursa sa politikama i zakonodavstvom koje utiču na decu, kao i posvećenost Srbije borbi protiv siromaštva dece i ispunjavanju razvojne agende Ujedinjenih nacija (Ciljeva održivog razvoja UN).

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Go to top