Milanovački učenici u Makedoniji, na obeležavanju Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Milanovački učenici u Makedoniji, na obeležavanju Dana primirja u Prvom svetskom ratu Milanovački učenici u Makedoniji, na obeležavanju Dana primirja u Prvom svetskom ratu foto:OŠ "Momčilo Nastasijević"

Povodom obeležavanja 99. godišnjice Dana primirja, 11. novembra u 11 časova, na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju u Republici Makedoniji, održana je ceremonija polaganja venaca koju je predvodio pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Milošević.

Učenici osnovnih i srednjih škola iz Gornjeg Milanovca, uz pratnju nastavnika istorije, koji su par meseci ranije učestvovali na takmičenju u društvenoj igri „Bitka na Drini“, imali su priliku da prisustvuju ovom događaju, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Udruženja boraca Sabor iz Gornjeg Milanovca, predsednika Udruženja Voja Borovnjaka, kao i Opštine Gornji Milanovac.

Tokom dva dana bili su deo ekspedicije koja je krenula put Makedonije, a koju su činili: studenti Kriminalističko-policijske i Vojne akademije iz Beograda, predstavnici Ministarstva za rad i Vojske Srbije, predstavnici Udruženja boraca Sabor iz Gornjeg Milanovca, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. njihovih potomaka i poštovalaca, Udruženja ratnih veterana 63. padobranske brigade. 

Polaganju venaca i obeležavanju Dana primirja u Bitolju prisustvovali su brojni gosti, predstavnici Vlade Republike Makedonije, udruženja Srba u Republici Makedoniji, delegacije Grčke, Francuske, Velike Britanije, Rusije, SAD-a, Kine, Belgije, Italije, Rumunije, Austrije, Nemačke, Mađarske, Bugarske.

Državnom ceremonijom i polaganjem venaca odata je pošta poginulim srpskim vojnicima čiji zemni ostaci počivaju i na drugim stratištima u okolini Bitolja, na grobljima u selima Bač, Živojno, Dobroveni, i Skočivir, u podnožju Kajmakčalana, kuda se protezala linija ratnih operacija proboja Solunskog fronta.

 

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)
Go to top