U Milanovcu se obeležava Svetski dan dijabetesa

U Milanovcu se obeležava Svetski dan dijabetesa foto: gminfo.rs

Cilj obeležavanja Svetskog dana dijabetesa je skretanje pažnje na problem te bolesti u svetu, ukazivanje na značaj prevencije i rane dijagnostike dijabetesa. Dijabetes je u Srbiji peti vodeći uzrok umiranja, a skoro polovinu obolelih čini radno sposobno stanovništvo, ali se tip 2 dijabetesa sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata, kao posledica rastuće epidemije gojaznosti.

U Gornjem Milanovcu je registrovano oko 2300 onih koji se svakodnevno bore sa dijabetesom. Ta brojka nije konačna, jer je veliki broj onih koji na lečenje odlaze u druge gradove.

Društvo dijabetičara Gornji Milanovac će i ove godine obeležiti Međunarodni dan dijabetesa besplatnom akcijom merenja šećera u krvi u Domu kulture, a "bojenjem" Gimnazije "Takovski ustanak" u plavo pokušaće da skrenu pažnju na lica obolela od dijabetesa. Društvo dijabetičara u Gornjem Milanovcu osnovano je 2011. godine sa ciljem da savetima pomogne obolelima, prvenstevmo deci i mladima. Prema njihovim podacima oko 2300 naših sugrađana svakodnevno se bori sa dijabetesom. Ta brojka nije konačna, jer je veliki broj onih koji na lečenje odlaze u druge gradove.

- Danas ćemo u Domu kulture, od 10h – 13h sprovesti preventivnu akciju besplatnog merenja šećera, pritiska kao deljenja edukativnih materijala. Akciju će podržati Dr. Jovan Miljević i Dr. Biljana Vukašinović kao konsultanti, a tehničku podršku imamo od sestara iz patronažne službe i drugara iz Crvenog krsta, koji će deliti flajere ispred Doma kulture našim sugrađanima - rekao je Milan Dražović, predsednik Društva dijabetičara Gornji Milanovac i dodao:

Milan Dražović, predsednik Društva dijabetičara Gornji Milanovac, foto: fb Milan Dražović

- Ove godine smo se opredelili da u noći između 14. i 15. novembra "obojimo" plavom svetlošću Gimnaziju "Takovski ustanak" kako bi skrenuli pažnju na osobe sa dijabetesom. U Kulturnom centru, 19. novembra, od 15 časova sprovešćemo edukativnu radionicu uz pomoć Dr. Milice Niketić, predstavnika Epsilona, koja će nam predstaviti I-Port advance uređaj koji omogućava samo jedan ubod u tri dana - rekao je Dražević.

Flajeri koji su danas deljeni Milanovčanima, foto: gminfo.rs

Ove godine 14. novembar, posvećen je ženama, a posebno osetljivu grupu čine trudnice. Žene sa dijabetesom, po rečima stručnjaka, mogu da imaju zdravo potomstvo ukoliko primenjuju savete lekara, zapravo ukoliko se pridržavaju dijetetskog režima ishrane i vodi računa o kilaži.

Povodom svetskog dana dijabetesa karatisti KK "Milanovac" pružili su podršku Udruženju dijabetičara GM, kao i svim obolelima, a posebno deci kod koje je ova bolest sve više zastupljena. 

 

Ovom prilikom mališani su naučili nešto o ovoj bolesti, kao i potrebama i životnim navikama koje imaju oboleli od dijabetesa.  

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Go to top