Unija SPRS G. Milanovac: Problem obračuna i isplate naknada za prevoz zaposlenima u prosveti

Unija SPRS G. Milanovac: Problem obračuna i isplate naknada za prevoz zaposlenima u prosveti printscreen

 

U našu redakciju stiglo je saoštenje Opštinskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije – Gornji Milanovac u kojem isitču da je Unija u više navrata upozoravala nadležne u Opštini Gornji Milanovac u vezi sa obavezama prema zaposlenima u obrazovanju i ukazivala na problem koji je nastao prilikom obračuna i isplate naknada za prevoz zaposlenima u prosveti za prethodni period.

„Nije bilo volje da se spor reši dogovorom te je u priču, bespotrebno, upleten i sud, pa je prošle godine svim zaposlenima trogodišnja razlika naknade isplaćena zajedno sa sudskim taksama u hitnom roku. Na takav način nisu izbegnuti nepotrebni sudski troškovi i sporovi koje su zaposleni svakako pokrenuli kako bi ispravili štetu koja im je protivzakonitim načinom obračuna naknade za lična prava naneta“, navodi se u saopštenju.

 Iz Unije tvrde da je ostala sporna i isplata za naredni period.

„Prilikom razgovora koje su predstavnici Opštinskog odbora Unije SPRS Gornjeg Milanovca vodili sa predsednikom opštine došlo je do kalkulisanja i otezanja od strane opštinske vlasti. Očigledno je da su i oni svesni da je potraživanje zaposlenih sasvim jasno u skladu sa zakonskim regulativama i sada se kupuje vreme kako bi do nezakonskih pritisaka stvarno i došlo, što prema radnicima, što prema direktorima. Najpre se čekalo sa ugovaranjem sastanka, potom se ne poštuje zakon“, navodi se između ostalog u saopštenju i dodaje:

„Pošto su pregovori sa predstavnicima opštine evidentno poljuljani u vezi sa naknadom za prevoz u narednom periodu, prinuđeni smo da kao sindikat zaštitimo interese svojih članova na drugi način. Naglašavamo da ne ulazimo u poslovni dogovor opštinskih vlasti i privatne firme, ali i ne dozvoljavamo da naš novac - koji nam pripada po Zakonu o radu, član 118. i Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, član 26. ide u privatnikove džepove“.

U saopštenju ističu da insistiraju ne samo na moralnoj odgovornosti zaposlenih u Opštinskoj upravi već se i nadaju da će neko odgovarati.

„Insistiramo ne samo na moralnoj odgovornosti zaposlenih u Opštinskoj upravi, već Opštinski odbor Unije SPRS izražava svoje žaljenje što će biti prinuđen da na ovakav način vraća oteti novac svojim članovima i nada se da će neko odgovarati za milionsku štetu koju će pretrpeti budžet i da taj neko ko insistira i uslovljava način korišćenja prevoza i sredstava namenjih za to, svojim potpisom stane iza takvog dokumenta i garantuje uz materijalnu odgovornost za štetu koju će opštinski budžet pretrpeti usled sve izvesnijih sudskih procesa koji će uslediti. Neodgovorno se direktno vrši pritisak i na direktore škola da potpišu protivzakonite ugovore o prevozu čime oni krše Zakon o radu i PKU, a upravo to postaje neophodna dokumentacija koju valja pribaviti za pokretanje postupka i zbog čega će sutra od strane zaposlenih biti terećeni i za krivičnu i materijalnu odgovornost koju će eventualnim svojim potpisima uzrokovati“, stoji u saopštenju Unije SPRS Gornjeg Milanovca.

Iz Unije tvrde da u samoj opštini konfuzno tumače pojmove poslodavac i sopstveni prevoz.

„U samoj opštini očigledno pravni sistem ne postoji ili za njih ne važi, oni konfuzno tumače pojmove POSLODAVAC i SOPSTVENI PREVOZ... Zaposlenima u školama naše opštine nije poslodavac opština već škola i Republika. Stoga opština ne može, osim svojim radnicima, nametati uslove po kojima će zaposleni koristiti prevoz i naknadu troškova prevoza. Podsećamo:   ODLUKA USTAVNOG SUDA – NAKNADA TROŠKOVA PREVOZA Republika Srbija USTAVNI SUD broj: IUo- 154/2011 28.7.2014. godine Beograd: prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (član 159. stav 2. tačka 5)), jedinica lokalne samouprave ovlašćena samo da obezbeđuje sredstva budžetu za prevoz zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, bez prava da svojim aktom propiše uslove pod kojima zaposleni ostvaruje pravo na naknadu troškova prevoza i da pravi razliku između zaposlenih koji su se opredelili za mesečne karte i koji naknadu primaju u punom iznosu, odnosno u visini cene prevozne karte...“, kaže se u saopštenju Unije SPRS Gornjeg Milanovca i dodaje,  „da bi kao i mnogo puta do sada novac za sudske troškove mogao biti korisnije upotrebljen“.

 

 

 

 gminfo.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(24 glasova)
Go to top