Završen popis stambenih zajednica u Milanovcu

Završen popis stambenih zajednica u Milanovcu foto:Opština Gornji Milanovac

U milanovačkoj opštini konačan broj stambenih jedinica, nakon upravo završenog popisa, je 245. Do sada su stanari u 106 zgrada izabrali upravnika i registrovali svoju stambenu jedinicu.

Prema informacijama iz opštinske Uprave, još 35 takvih zahteva je u proceduri. Zgrade, koje u roku od 15 dana od dobijanja poslednjeg upozorenja komisije, ne podnesu zahteve za registraciju, rizikuju da plate visoke kazne.

 

 

foto:gminfo.rs


Od 12. decembra prošle godine počeo je da teče dodatni rok za registraciju stambenih jedinica i izbor njihovih upravnika po novom zakonu na teritoriji cele Srbije. Da bi utvrdili koliko ih se nije još doborvoljno registrovalo milanovačka oštinska uprava popisala je sve zgrade ne teritoriji grada, Pranjana i Rudnika.

- Reziltati su 245 popisanih zgrada, od toga do sada je registrovano 106 stambenih zajednica. U proceduri se nalazi još 35, mada svaki dan pristižu novi zahtevi - rekla je u izjavi za TV Telemark Zorica Tolić, registrator stambenih zajendica, OU G. Milanovac

Ovo je prvi put da je u Milanovcu sproveden sličan popis. Komisija će još jednom izaći na teren i stanarima koji nisu izabrali upravnika upisanim rešenjem dati još jedno upozorenje da to na vreme učine.

- Tim rešenjima će rok biti 15 dana da se organizuju. Istekom tih 15 dana biće podnošene prekršajne prijave za stambenu zajednicu. Kazne nisu male i savetovala bih da se što pre organizuju - rekla je Zorica Tolić.

Kazne za nepoštovanje zakona o stambenim zajendicama su minimalno 50.000 dinara, biće im dodeljeni prinudni upravnik dok sami ne izaberu nekog iz svojih redova ili angažuju profesionalca sa licencom za ovu delatnost.

 

foto:gminfo.rs

Registarcijom stambene jedinice zgrada postaje pravno lice. Može da konkuriše za novac iz raznih fondova, a o svim poslovima koje upravnik sprovodi odlučuje skupština stanara.

Ako do sada niste informisani o tome da li je vaša zgrada registrovana, i ko vam je u tom slučaju upravnik, pogledajte sajt jedinstvene evidencije stambenih jedinica Republičkog geodetskog zavoda https://katastar.rgz.gov.rs/StambeneZajednice/

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Go to top