Delegacija Moravičkog okruga posetila Pećki okrug na Kosovu i Metohiji

Delegacija Moravičkog okruga posetila Pećki okrug na Kosovu i Metohiji foto:Opština Gornji Milanovac

Na poziv načelnice Pećkog upravnog okruga i predsednika privremenog organa opštine Peć, u ponedeljak 14. maja, na Kosovu i Metohiji boravila je delegacija Moravičkog upravnog okruga koju su činili Slobodan Jolović načelnik okruga, Dejan Kovačević predsednik opštine Gornji Milanovac, Vesna Stambolić predsednik opštine Lučani, Veljko Negovanović član Gradskog veća Grada Čačka i Zoran Pantelić član Opštinskog veća opštine Lučani, saopštavaju iz PR službe kabineta predsednika opštine Gornji Milanovac.

foto:Opština G. Milanovac

Delegaciju su primili Vinka Radosavljević načelnica Pećkog upravnog okruga i Miloš Dimitrijević predsednik privremenog organa opštine Peć. Gosti iz Moravičkog okruga prisustvovali su seoskoj Slavi Sv. Proroka Jeremije i proslavi 120 godina osnovne škole „Janko Jovićević“ u Goraždevcu.

Ranije, delegacija Moravičkog okruga posetila je srpski srednjovekovni manastir Visoki Dečani - zadužbinu kralja Stefana Dečanskog i cara Dušana, kao i manastirski kompleks Pećka Patrijaršija u Peći.

 

foto:Opština G. Milanovac

Po tradiciji, delagacija Moravičkog okruga položila je venac na spomenik poginulim Goraždevcima u NATO bombardovanju i ubijenoj srpskoj deci Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću 2003 godine od strane albanskih terorista - pokošenu rafalom iz automatskog oružja dok su se na letnjem raspustu kupala u seoskoj reci Bistrici, navodi se u saopštenju.

 

foto:Opština G Milanovac

Tada je teško ranjeno još četvoro dece, ubice nisu pronađene a istraga je obustavljena 2010 godine.

 

foto:Opština G. Milanovac

Danas u Goraždevcu živi samo oko 700 Srba a Moravički i Pećki upravni okrug su 2015 godine potpisali protokol o saradnji, nakon čega su Grad Čačak i opštine Gornji Milanovac, Ivanjica i Lučani materijalno pomogli uređenje centra Goraždevca u kojem se svake godine održavaju litije.

Lokalne samouprave sa područja Moravičkog okruga u toku leta ugostiće 100 učenika Osnovne škole „Janko Jovićević“ iz Goraždevca i snositi sve troškove njihovog dolaska, boravka i povretka.

 

foto:Opština G. Milanovac

Za uspostavljnje trajnog prijateljstva i saradnje između srpskog naroda Pećkog i Moravičkog okruga dodeljena je zahvalnica Slobodanu Joloviću načelniku Moravičkog upravnog okruga, koji je rekao da za isto su podjednako zaslužni načelnica Pećkog okruga, gradonačelnik Čačka i predsednici opština Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica.

Gosti na seoskoj Slavi i proslavi jubileja osnovne škole u Goraždevcu, između ostalih, bili su predstavnici prijatljeskih gradova iz Republike Srpske, Dušan Kozarev zamenik direktora Kancelarije za KiM, Vaso Jelić načelnik Mitrovačkog upravnog okruga, narodni poslanici, načelnica Školske uprave i direktorka NSZ na KiM i predstavnici italijanskog KFOR-a iz baze u Peći.

 

 

Kabinet predsednka opštine

 

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Go to top