Print this page

Žuto zlato

Žuto zlato foto:pixabay.com

  NI KAJSIJA, NI CENE

 

Ukoliko ove godine odete u neko domaćinstvo u Miokovcima i okolini, vredne domaćice će pred vas, sasvim sigurno, izneti sveže slatko od kajsija, ali vas neće mnogo „nutkati“. Razlog je jednostavan - rod je desetkovan.

Ovogodišnji kasni sneg i mrazevi, najviše štete su naneli upravo kajsiji, koja je prva i procvetala. I ono malo što je preživelo taj prvi napad, podleglo je tokom majskih i junskih nepogoda koje su često pogadjale ovaj kraj na obodu čačanske opštine, koji je i poznat pod nadimkom „Prestonica srpske kajsije“.

foto:pixabay.com

- Daj Bože da ove godine uberem i 80 vagona kajsije, a prošle godine sam predao nešto oko 500 vagona, plus sam pekao rakiju, a i dosta se poklanjalo. To vam samo dokazuje kakva je situacija sa ovogodišnjim prinosima i kolika je šteta - govori Stevan Milosavljević, voćar iz Miokovaca.

Takodje, proizvodjači kajsija se žale i da još uvek nema nikakve precizno definisane otkupne cene.

- Ma, ništa se ne zna. Nalazi se prodavac sa kupcem po kafanama, pa se pogadjaju k'o na pijaci. Neko predaje kilogram za 50 dinara, a neko i za 30. Kažu da ima nekih koji prvu klasu plaćaju 60 dinara, ali, to je pre svega neozbiljno, ali i mizerno, jer je ova cena stara već nekoliko godina, a cene su skočile u nebo, pogotovu nafta i preparati za prskanje - rezigniran je Milosavljević, koji dodaje da je pre 10-ak godina cena kilograma kajsija bila ista kao cena žive vage prasetine, što bi trenutno bilo oko dva evra.

foto:G. Trifunović, gminfo.rs

Ni hladnjačari nisu načisto šta da rade po pitanju ovogodišnjeg roda „žutog zlata“, jer, kako kažu, „em je cena niska, em je mali prinos, em je kvalitet loš“, pa im se ne isplati čitav proces otkupa i skladištenja. Ispada da će se u ovom kraju, koje, prema procenama, ima oko 500 hektara „pod kajsijom“, jesenas i zimus piti dobra kajsijevača i uz razgovor žaliti za ovogodišnjom berbom.

 

 

Goran Trifunović

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)