Tramp i saudijski kralj o ceni nafte na svetskom tržištu

Tramp i saudijski kralj o ceni nafte na svetskom tržištu foto:pixabay.com

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp apelovao je na Saudijsku Arabiju da značajno poveća proizvodnju nafte, kako bi se ublažio trend rasta cene ovog energenta.

Kako prenosi britanski Bi-Bi-Si, predsednik Tramp je na svom Twiter nalogu podelio vest o tome da je razgovarao sa saudijskim kraljem Salamanom o tome da Saudijska Arabija poveća proizvodnju nafte za do dva miliona barela dnevno. U istom saopštenju, predsednik Tramp je izneo da se saudijski suveren složio sa predlogom.

Novinska agencija Saudijske Arabije potvrdila je, da su dvojica državnika, u telefonskom razgovoru, konstatovala da je „neophodno sačuvati stabilnost tržišta nafte.“

Protekle nedelje, cena sirove nafte zabeležila je ponovni skok na više od 70 američkih dolara za barel, delom usled najave plana administracije u Vašingtonu da ponovo uvede sankcije Iranu, jednom od najvećih proizvođača sirove nafte u svetu.

Saudijska Arabija, kao najodaniji američki saveznik na Bliskom istoku, ujedno je i najveći proizvođač sirove nafte u svetu sa proizvedenih oko 10 miliona barela na dan u maju ove godine.

 

N.T.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

 

 

 

 

 

 

Go to top