Rekordan pad cene nafte

Rekordan pad cene nafte foto:pixabay.com

Cena jednog barela nafte na američkom tržištu, juče je iznosila 70,38 dolara, što je najveći dnevni pad od oko 5%. Cena ovog energenta na globalnom tržištu takođe je dosegla najnižu vrednost u poslednje dve godine.
Ovaj rekordni pad došao je posle perioda u kome je cena „cenog zlata“ dosezala rekordne vrednosti zabeležene poslednjih godina. Konkretan razlog za ovakvu reakciju tržišta je najava libijske nacinalne naftne kompanije da će uskoro staviti u pogon kapacitete za proizvodnju koji su bili zatvoreni još od kraja prošlog meseca.

„Ne dopada nam se to što cena nafte beleži ovako skokovite promene. Fluktuirajuća cena nikako nije dobra“ - izjavio je Suhail Al Mazrui, predsednik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), a preneo britanski BBC.

Ono što je najveći strah ekonomskih analitičara jeste pitanje na koji način će se ova promena odraziti na rastuće tenzije između Vašingtona i Pekinga koje svetska javnost već naziva „trgovinskim ratom“ SAD i Kine. Dve zemlje su, ujedno, i najveći svetski uvoznici nafte.

Ostaje da se vidi da li će, i u kojoj meri, ova situacija uticti na cenu nafte i naftinih derivata u Srbiji.

 

N.T.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top