Madžar: Nije istina da smo lideri u regionu kako to predstavlja vlast

ilustracija ilustracija foto:pixabay.com

Srbija i Hrvatska su dve najsporije rastuće privrede u širem geografskom okruženju jugoistočne Evrope, ali i u skupini zemalja u tranziciji, ocenio je ekonomista i profesor Ljubomir Madžar, piše beta.rs.

Tempo privrednog rasta postao je delikatna tema, jer je po tim kriterijumima Srbija zasad jedna nedopadljiva privreda sa neuspešnom razvojnom politikom, kaže Madžar za izdanje Danasa od četvrtka i dodaje da vlast to predstavlja drugačije, da smo lideri u regionu što nije istina.

On dodaje da čak i Fiskalni savet, koji je državna insitucija, ukazuje na činjenicu da je Srbija na dnu liste zemalja sa kojima ima smisla da se poredi.

Uzrok takvog stanja po profesoru Madžaru je nizak nivo investicija, za trećinu niži od zemalja u tranziciji, što se odražava na spor rast i uslovljava zaostajanje u razvojnoj trci. Uz to Srbija je, po nivou dohotka po stanovniku, opet na jednom od poslednjih mesta u Evropi.

"Ta kombinacija niskog dohotka po stanovniku i niske stope rasta pravi je recept za razvojnu katastrofu. To je jedna razvojna sablazan, skandal koji ne bi smeo da se toleriše ni u jednoj zemlji", ocednjuje Ljubomir Madžar.

On zaključuje da, ukoliko bi Zapadna Evropa malo usporila a Srbija ubrzala rast, računica pokazuje da bi mogli da dostignemo njihov prosek tek za nekih 30 do 50 godina.

 

danas.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top