U Srbiji nova naknada uz račune za struju, gas i gorivo

ilustracija ilustracija foto:pixabay.com

Od avgusta potrošače gasa, struje i goriva u Srbiji očekuje novo poskupljenje zbog uvodjenja novog nameta za unapredjenje energetske efikasnosti, piše list "Politika" u izdanju za sredu.

"Politika" je prenela da će gradjani na utrošen kubik gasa i litar goriva plaćati 0,15 dinara, dok na utrošen kilovat-sata struje plaćati 0,015 dinara.

Novac od tog nameta biće korišćen za zamenu vrata i prozora u zgradama i za toplotnu izolaciju, kao i za ulaganje u kotlove za grejanje.

Javno preduzeće "Srbijagas" je saopštilo da je obavestilo svoje potrošače da će povećanje cene početi s julskim računima za gas i da će se naknada uskladjivati jednom godišnje.

Julski računi za struju takodje će biti uvećani, jer je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara predvidjeno da taj novi namet plaćaju i svi koji troše struju.

Takodje, i vozači će na svaki litar benzina, dizela i auto-gasa morati da plaćaju tu naknadu.

"Politika" je prenela da sav taj novac neće ići ni "Srbijagasu", ni EPS-u, ni naftnim kompanijama, nego direktno u državni budžet Republike Srbije odakle bi trebalo da se iskoristi za unapredjenje energetske efikasnosti.

 

izvor:beta

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top