„Rudnik i flotacija“ trenutno računa na četvorogodišnje zalihe rude

„Rudnik i flotacija“ trenutno računa na četvorogodišnje zalihe rude foto: contangorudnik.co.rs

„Rudnik i flotacija“ Rudnik trenutno računa na četvorogodišnje zalihe rude. Međutim, to ne znači da će u tom roku ruda biti iscrpljena, a rudnik prestati da radi, rekao je generalni direktor Aco Ilić.

On je podsetio da su i pre 22 godine procene bile slične, ali da rudnik i dalje uspešno posluje. Zbog preciznijeg utvrđivanja zaliha i mogućnosti da se planira dugoročnije, krajem maja specijalizovana firma iz Češke obaviće radiometrijsko merenje polimetalične rude najasavremenijim uređajima iz helikoptera, saznajemo od Ilića.

Tokom 65 godina savremenog eksploatisanja zalihe rude u rudniku "Rudnik i flotacija" uvek su manje-više ograničavale preduzeće da dugoročno planira svoje poslovanje. Trenutne procene govore da Rudnik raspolaže sa sigurnih milion i trista hiljada tona rude što je dovoljno za četiri godine punim kapacitetom.

foto:contangorudnik.co.rs

Kako bi budućnost rudnika bila još izvesnija istraživanja potencijala rudnika već su dogovorena. Na osnovu tih podataka, procene zaliha biće precizno utvrđene, samim tim firma će moći bez velikog rizika da planira dugoročnu strategiju razvoja.

Direktor "Rudnik i flotacija" Aco Ilić

- Za mesec dana ćemo izvršiti radiometrijska ispitivanja, za to smo angažovali firmu iz Češke koja će pokušati da uradi gama spektrometriju. To je najnovija metoda koja omogućava pronalaženje polimetalične rude iz helikoptera koji na određenoj visini vuče sondu koja će preći preko celoga ležišta, a cena te usluge je 90.000 dolara - rekao je generalni direktor "Rudnik i flotacija" Aco Ilić.

Savremene procene doneće i jasniju sliku o tome da li će "Rudnik i flotacija" upošljavati nove radnike.

foto:contangorudnik.co.rs

U trenutku privatizacije, pre 13 godina, firma je zapošljavala 295, a sada 435 radnika. Po rečima Ilića do kraja godine trebalo bi da zaposle još deset. Krajem prošlog meseca, Rudnik i flotacija, kao jedina firma iz države koja nije članica Evropske unije, dobila je nagradu Evropske komisije za bezbednost na radu u konkurenciji 23 zemlje.

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top