Preduzeće Rudnik i flotacija "Rudnik" 6. avgusta obeležiće svoj dan

Preduzeće Rudnik i flotacija "Rudnik" 6. avgusta obeležiće svoj dan foto:contango.rs

Preduzeće Rudnik i flotacija "Rudnik" 6. avgusta obeležiće svoj dan kada će biti i održana Centralna proslava Dana rudara i tom prilikom dodeliti jubilarne nagrade kao i priznanja najboljim rudarima Srbije. U okviru proslave biće organizovana slikarska kolonija i izložba “U čast rudaru”, kao i takmičenje u kuvanju "Najbolji rudarski kotlić 2017." a učestvovaće, pored zaposlenih, i prijatelji preduzeća Rudnik – slikari iz slikarske kolonije i predstavnici medija, a planirana su i finalna sportska takmičenja na sportskim terenima kolonije Rudnik.

Preduzeće Rudnik i flotacija "Rudnik" se ubraja u pet najboljih primera privatizacije u Republici Srbiji po mišljenju studije NALED-a i USAID-ovog projekta održivog razvoja, kao i Ministarstva rudarstva i energetike, Privrede komore Srbije i Regionalne privredne komore.

6.AVGUST – CENTRALNA PROSLAVA DANA RUDARA

5.avgust 2017.godine
DOM KULTURE “VOJISLAV ILIĆ” – RUDNIK
18:00 – 19:00 Svečano otvaranje izložbe “U čast rudaru”

6.avgust 2017.godine
DAN OTVORENIH VRATA – PREDUZEĆE RUDNIK

Objekti jame i flotacije
09:00 – 09:30 Doček zaposlenih radnika sa porodicama i penzionisanih radnika (Ulazne kapije)
09:30 – 12:00 Obilazak objekata jame i flotacije uz prezentovanje mehanizacije i opreme
15:00 – 18:00 Takmičenje u kuvanju „Najbolji rudarski kotlić 2017“

Samački hotel
11.30 – 12:30 Dodela Jubilarnih nagrada i priznanja najboljim rudarima Srbije

Sportski tereni kolonije Rudnik
12:00 – 14:30 Finalna sportska takmičenja na sportskim terenima kolonije Rudnik – FK Mladi rudar

 

 

Nekada svečano i šaljivo uz „Debele“ i “Mršave“

 

 foto:D.Miletić

Od početka rada rudnika na „Krovu Šumadije“, sredinom pedesetih godina prošlog veka, svečano je obeležavan 6. avgust – Dan rudara. U prvo vreme šatrom i vašarom „na Ravni“, u Koloniji, gde se uz muziku ostajalo do jutra. Kasnije je proslava preseljena na igralište FK Mladi rudar, gde su održavana takmičenja uz jurnjavu „buba-mare“. Sindikalna takmičenja svih radnih organizacija varošice, gostovanja fudbalskih klubova, koje je dočekivao FK Mladi rudar (ivanjički Javor, gornjomilanovački Metalac i Takovo, čačanski Borac, užička Sloboda i Sevojno...desilo se da na Rudnik toga dana, na jubilej, dođu i razne selekcije Crvene zvezde i Partizana), turnir okolnih fudbalskih klubova, takmičenje i u ostalim sportovima (stoni tenis, šah, košarka...).

Ipak, oni stariji se najviše sećaju šaljivih takmičenja koji su obeležili ovaj rudarski praznik. Posebno, fudbalska utakmica „Debelih“ i „Mršavih“, već „potrošenih“ rudničkih fudbalera i rudara. Pobeda je bila u drugom planu, a smeh i zabava u prvom. Pune tribine meštana, sudija sa velikim „budilnikom“ oko vrata, smeteni i „nefudbalski, smešni potezi“ obležavali su ove utakmice. Najbolje se to vidi na fotografijama rudničkog hroničara Dragiše Miletića.

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

 

 

 

 

 

 

Go to top