Predsednik SO Lazar Nikolić u poseti preduzeću RP d.o.o.

Predsednik SO Lazar Nikolić u poseti preduzeću RP d.o.o. foto:gminfo.rs

Predsednik Skupštine opštine Gornji Milanovac, Lazar Nikolić, u okviru aktivnosti poseta privatnim kompanijama i javnim preduzećima na teritoriji opštine Gornji Milanovac posetio je danas preduzeće RP.

RP d.o.o. štamparija sa svoja 34 zaposlena, danas, ostvaruje prihod od 311 miliona dinara, oko 20 miliona čiste dobiti (podaci iz 2016. godine) Preko sedam hiljada kupaca godišnje, od kojih je naveći Tigar, odnonco Michellin. RP proizvodi koristeći dve tehniologije – Flekso štampu (isključivo proizvodnja samolepljivih etiketa-nalepnica) i Letter press, a osnovna karakteristika je štampa sa rolne na rolnu.

 

RP d.o.o. primer dobrog poslovanja, foto:gminfo.rs

Prilikom posete štampariji predsednik SO Gornji Milanovac Lazar Nikolić je istakao da je RP jedan lep primer dobrog poslovanja.

- Odnos prema zaposlenima je odličan i lokalna samouprava i građani mogu biti ponosni ovakvim privrednim subjektima. RP je lider u flekso industriji u Srbiji, a naša grafička industrija je prepoznata u Evropi. Na nama je, da kao Opštinska uprava, predstavljamo ovakvu industriju na pravi način i u sferi gde možemo izađemo u susret i ostvarimo dobru saradnju i kvalitetan odnos sa ovakvim firmama. Kako u prethodnom periodu nije bilo neke ozbiljnije saradnje i kontakata, danas smo razgovarali o potencijalnim mogućnostima za ozbiljniju saradnju koju bi smo u narednom periodu mogli da ostvarimo - rekao je predsednik SO Lazar Nikolić.

 

Vlasnik i direktor RP d.o.o Marko Rakić i predsednik SO Lazar Nikolić, foto:gminfo.rs

Vlasnik i direktor preduzeća RP Marko Rakić istakao je da je štamparska industrija Gornjeg Milanovca na zavidnom nivou, ako ne i vodećem u Evropskoj Uniji, i po ekološkim i po ISO standardima, ali i po kvalitetu. Međutim, većina poslovnih partnera ima predrasude o Srbiji.

- Ali kada dođu kod nas i vide proizvodnju shvataju da smo daleko ispred drugih po higijeni, zaštiti na radu, obrazovanju i poznavanju tehnologije. Razlog što smo jedan od evropskih centara je znanje i iskustvo milanovačkih štampara staro oko 30 godina. Uspeh nije došao preko noći nego se postepeno nadograđivao i razvijao. Kako se Gornji Milanovac kotira na štamparskoj mapi Evrope, govori podatak da se po istraživanjima San Chemickala, koji rame uz rame sa Flint grupom stoji na čelu proizvođača boja, Gornji Milanovac nalazi među prva tri kupca, što znači da smo na Balkanu sigurno vodeći centar za Flekso industriju - rekao je Rakić i dodao - Razlog što smo jedan od evropskih centara je znanje i iskustvo milanovačkih štampara staro oko 30 godina. Ključ uspeha je znanje, upornost, rad i strpljenje.

 

foto:gminfo.rs

Godišnje, preduzeće RP upošljava po dva nova radnika. Izuzetak je bila prošla godina kada su uposlili petoricu devetnaestogodišnjaka koji će u periodu od tri do četiri godine postati izvrsni štampari, saznajemo od direktora ovog preduzeća koji ističe da uspeh ne mere novcem.

- Uspeh ne merimo u novcu nego u kvadratnim metrima proizvodnje. Zanimljiv je podatak da smo 2003. godine, preradili pedest hiljada, a ove godine će biti prerađeno preko tri miliona kvadrata robe - rekao je Marko Rakić.

 

foto:gminfo.rs

RP preduzeće je osnovano kao porodična firma 1989. godine. Posao započinju ujak i otac Marka Rakića (Zvonko Petrović i Milomir Rakić) u potkrovlju, a zatim u prizemlju porodične kuće Rakića na Lunjevačkom putu. Seleći se kod komšije, potom na Popovića put,  pa kod konfekcije Rudnik, konačno 1. decembra 2014. godine prelaze u sadašnji prostor i novih 2.400m2 prostora. Za dve godine od kada je proizvodnja počela u novom prostoru do danas RP štampariji i ovaj prostor postaje „tesan“. Štamparija RP Radi isključivo sa vodenim i UV bojama koje nemaju isparenja.

 

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(12 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

Go to top