U Srbiji u julu 45 odsto više blokiranih firmi nego pre godinu dana

U Srbiji u julu 45 odsto više blokiranih firmi nego pre godinu dana foto:gminfo.rs

U Srbiji je u julu ove godine bilo 45 odsto više blokiranih firmi nego pre godinu dana, dok je ujednačen broj novoosnovanih i ugašenih preduzeća, saopštila je danas kompanija Bisnode, prenosi beta.rs

Kako je navedeno, ukupan iznos blokade bio je oko 3,5 milijardi dinara, što je skoro za trećinu više nego u julu 2016. godine.

Zaduženost firmi je jedino opala u Vojovodini, za 66 odsto, dok su u regionu Šumadije i Zapadne Srbije firme 2,2 puta zaduženije nego pre godinu dana. 

U julu su, po podacima kompanije Bisnode, otvorene 3.344 firme, ugašena je 1.991 firma, a u blokadi su bila 4.102 preduzeća. 

"Više zatvorenih preduzeća i veći broj blokiranih u julu u odnosu na isti period prošle godine ukazuje na, i dalje prisutne, nepovoljne uslove za obavljanje poslovnih aktivnosti, ali i na problem nelikvidnosti koji je prisutan u srpskoj privredi", ocenila je ta kompanija koja se bavi procenom težišnih rizika.

Dodaje se da je sve više firmi koje se gase u periodu od dve godine posle osnivanja i da je takvih firmi za trećinu više nego prošle godine. 

U julu je, kako je saopšteno, ugašeno 38 odsto više firmi koje su poslovale od pet do deset godina.

 

 

izvor:beta.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

Go to top