Više novca za besplatne banje

Više novca za besplatne banje foto: fb atomskabanjagt

Konkurs za rehabilitaciju korisnika penzija za 2018. godinu očekuje se do kraja aprila

E. V. N. novosti.rs

Finansijskim planom Reupubličkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za društveni standard penzionera, kojih prema poslednjim podacima u Srbiji ima oko 1,7 miliona, Fond PIO je u 2018. predvideo sredstva u iznosu od 420,2 miliona dinara. Ovo je za oko 30 miliona veći iznos u odnosu na 2017, odnosno, oko 60 miliona više nego u 2016. godini. Tako sredstava za besplatnu rehabilitaciju penzionera, koja čine 93,3 odsto od ukupne svote, iznose čak 392,9 miliona dinara. Preostala sredstva namenjena su za isplaćivanje solidarne pomoći najugroženijim penzionerima.

Sredstvima Fonda PIO biće pokriveni putni troškovi, kompletan lekarski nadzor i terapije tokom desetodnevnog boravka u banji, a novac će biti raspoređen prema kategorijama osiguranika. Prema odluci Upravnog odbora Fond PIO će pokrivati dnevne troškove lečenja penzionera i korisnika porodičnih penzija u iznosu od 2.800 dinara u 24 rehabilitaciona centra u Srbiji, a za slepe korisnike i decu sa invaliditetom koji su korisnici porodičnih penzija biće plaćeni troškovi dnevnog smeštaja njihovih pratilaca u iznosu od 2.000 dinara.

KO IMA PRAVO NA BESPLATNU BANJU

penzioneri čija je penzija manja od republičkog proseka (23.815 dinara u oktobru 2017)
da nemaju druga lična primanja
da nisu koristili besplatan boravak o trošku Fonda u poslednjih pet godina

POTREBNA DOKUMENTACIJA

prijava (podnosi se organizacijama korisnika penzija, prema mestu prebivališta)
poslednji penzioni ček
izvod iz banke kao dokaz o visini penzije (za penzionere koji primaju inostranu penziju)
medicinska dokumentacija
potpisana izjava u koju banju žele da idu na rehabilitaciju, da nisu koristili banju poslednjih pet godina i da ovlašćuju Fond da u njihovo ime zaključi ugovor sa banjom

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

 

 

 

 

 

 

Go to top