Uhapšeno 19 osoba zbog privrednog kriminala, među njima i jedna Milanovčanka

Uhapšeno 19 osoba zbog privrednog kriminala, među njima i jedna Milanovčanka foto:pixabay.com

Policija je u više pojedinačnih akcija u cilju sprečavanja privrednog kriminala i korupcije uhapsila 19 osoba, a protiv 75 podnela krivične prijave, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na teritoriji Zaječara, Jagodine, Pančeva, Požarevca, Smedereva, Subotice, Užica i Čačaka uhapšeno je 19 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su od 2012. godine do danas izvršili više krivičnih dela, a protiv još 75 osoba širom Srbije podnete su krivične prijave u redovnom postupku.

Oni se sumnjiče da su budžetu Republike, javnim preduzećima i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od oko 1,1 milion evra.

Krivična dele koja im se stavljaju na teren su, između ostalog, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara, poreska utaja, falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica, zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, falsifikovanje novca, nedozvoljena trgovina, prevare u službi.

Među uhapšenima su poreski službenik Poreske uprave u Kanjiži, ovlašćeno lice za stručni nadzor grada Zaječara, odgovorno lice AD "Put" Zaječar, zaposleni u Službi za pravne, ekonomsko-finansijske i tehničke poslove bolnice u Gornjem Milanovcu i više odgovornih lica u nekoliko privrednih društava u Srbiji.

Policija je oduzela i oko 5.000 paklica cigareta bez akciznih markica, namenjenih nelegalnoj trgovini i 9.000 litara dizel goriva, navodi se u saopštenju.


*** Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Čačku, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu - Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, uhapsili su R.Z. (1979), zaposlenu u Službi za pravne, ekonomsko – finansijske i tehničke poslove bolnice u Gornjem Milanovcu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo prevara u službi.

Ona se sumnjiči da je, u periodu od 1. novembra 2012. do 31. decembra 2016. godine, uzimala robu na administrativne zabrane u 49 različitih pravnih lica, koje je razduživala podnošenjem lažnih obračuna zarada za sebe i više zaposlenih radnika bolnice uvećavajući podatke koji se odnose na iznos zarade.

Na ovaj način sebi je pribavila korist od 2.390.711 dinar, a RFZO-u i zaposlenim radnicima bolnice pričinila štetu u ukupnom iznosu od 3.373.506 dinara.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedena Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, navodi se u saopštenju PU Čačak.

 

 

PU Čačak

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)
Go to top