Zmajev štap Todu Nikoletiću

Nikoletić (levo) prima Zmajev štap od Jovana Ljuštanovića Nikoletić (levo) prima Zmajev štap od Jovana Ljuštanovića Foto Aleksandar Miškov

U sedam dana 61. Zmajevih dečjih igara stotinu programa sa više hiljada učesnika iz sela i gradova Srbije i inostranstva 

 

Novi Sad – Ova sedmica (4–10. juni) protekla je u znaku Zmajevih dečjih igara, jednog od najvećih festivala na Balkanu posvećenih dečjem stvaralaštvu i stvaralaštvu za decu. Igre su ušle u sedmu deceniju, održavaju se 61. put. Na početku, pri otvaranju Igara – po tradiciji se to događa u dvorištu Zmajeve kuće u Sremskoj Kamennici – dodeljuje se najviše priznanje ove manifestacije, Zmaj-Jovin štap. Ovoga puta pripalo je pesniku i dramskom piscu Todu Nikoletiću. Uručio mu ga je prof. dr Jovan Ljuštanović, predsednik Upravnog odbora Međunarodnpog centra književnosti za decu “Zmajeve dečje igre“.

Laureat Nkoletić je autor brojnih zbirki poezije za decu i mlade, napisao je više od 60 pozorišnih komada koji se igraju na „daskama koje život znače“ na dečjim scenama u Srbiji i drugim zemljama. Poznat je i kao „pesnik na točkovima“, jer tokom čitave godine gostuje po školama u našoj zemlji i okruženju i na dečjim festivalima čiji je i sam osnivač.

Inače, od početka nedelje, dvadesetak pesnika se družilo sa svojom publikom u novosadskim školama i odeljenjima Gradske biblioteke u susednim selima i gradovima. Među njima su i književnici iz čitanki i lektira, poput Slobodana Stanišića, Vesne Ćorović Butrić, Branka Stevanovića, Boška Lomovića, Dragomira Ćulafića i drugih. Trg oko spomenika Svetozara Miletića i čitava Zmaj-Jovina ulica bili su pozornica za mlade likovnjake, muzičare, glumce, literate... Dečji ansambli iz Beograda, Niša, Zaječara, Prnjavora (Republika Srpska), Bele Palanke, Belog Manastira (Hrvatska), Aleksinca i desetine sela i gradova u Vojvodini pokazali su koliko znaju i umeju. A tu su još gosti iz Češke i Finske. Stotinu različitih programa i nekoliko hiljada učesnika!

 

gminfo.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Go to top