12. Dani kneginje Ljubice

12. Dani kneginje Ljubice foto:Opština Gornji Milanovac


Proteklog vikenda u Vraćevšnici održani su tradicionalni Dani kneginje Ljubice u čast sećanja na prvu kneginju obnovljene Srbije. Organizatori manifestacije su Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac, Mesna zajednica Vraćevšnica, manastir Vraćevšnica i izvorna grupa „Crnućanka“.

Pokrovitelji manifestacije su opština Gornji Milanovac i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

foto:Opština Gornji Milanovac

U ime opštine Gornji Milanovac prisutne je pozdravila zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić, koja je rekla da je stanovništvo ovog kraja ponosno na činjenicu da žena, koja je obeležila jednu epohu srpske nacionalne istorije, vodi poreklo sa ovih prostora.

- Poznata kao stroga i samosvesna, svojim neumornim radom u domu, ali i srčanom odlučnošću uvek je znala da se snađe u svakoj prilici i nedaćama koje je sa sobom nosilo vreme u kom je živela. Velika gospođa, kako ju je narod zvao, oblačila se jednostavno, ništa izrazitije nego druge žene iz uglednijih kuća. Otmenost i štedljivost prenosila je i na decu, kojoj je sama krpila odeću. Iako neobrazovana, kneginja je cenila školovane ljude. Uticala je na Miloša da pomaže Vuka Karadžića i njegov rad. Čak mu je i sama više puta slala novac i poklone - rekla je Jadranka Dostanić.

foto:Opština Gornji Milanovac

Pored bezuslovne ljubavi prema porodici, kneginja je pokazivala i večnu odanost Srbiji. Ta ljubav joj je bila uzvraćena. U srpskom narodu bila je jedna od najpoštovanijih ličnosti 19. veka.

Ova manifestacija, koja se organizuje po 12. put, prilika je da se setimo kneginje Ljubice i svih njenih dela koje je nesebično činila za srpski narod i Srbiju.

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Go to top