Monodrama: “Nisam bila ovde”

Plakat Plakat foto: Kulturni centar Gornji Milanovac

Monodrama “Nisam bila ovde” u režiji Mine Ćirić i interpretaciji naše sugrađanke Tatjane Dimitrijević u utorak 19. juna od 20 sati biće izvedena sceni velike sale Kulturnog centra.

Pozorišna predstava „Nisam bila ovde“ je monodrama o unutrašnjoj borbi i bipolarnom poremećaju holivudske glumice Vivijen Li, od koga je patila u periodu lečenja u bolnici za duševne bolesnike.

Predstava je master rad Tatjane Dimitrijević, studentkinje glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, iz klase profesorke Gordane Marić. Ona, tumačenjem ne rekonstruiše njenu najčuveniju ulogu Skarlet O’Hare iz filma „Prohujalo s vihorom“, već reperezentuje njeno mentalno stanje, razgradnju sopstvenog ega, bezgranični krug uspona i padova u patologiji ljubavi i braka sa Lorensom Olivijeom i njegovoj bespomoćnosti da joj pomogne...

Geneza priče je poistovećivanje sa njenim drugim fiktivnim likom, Blanš Deboa koju je tumačila u filmu „Tramvaj zvani želja“, kao otklonom od stvarnosti, a kulminacija, finalni momenat prihvatanja realnosti.

Autor teksta je Neda Gojković, apsolvent na katedri za dramaturgiju, na Fakultetu dramskih umetnosti, i ova drama je njen diplomski rad na pozorišnoj dramaturgiji.

Rediteljka, Mina Ćirić, trenutno je na master studijama dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti i ovo joj je rediteljski debi.

Neda i Mina, zajedno sa još dve koleginice, autorke su predstave „...i ostali“ koja je u ovogodišnjoj zvaničnoj selekciji Sterijinog pozorja. Predstava je nastala kao kontinuitet saradnje UK Parobrod i FDU, u godini u kojoj ova akademska institucija obeležava svoju sedamdesetogodišnjicu.

 

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Go to top