Šarenica šajkača na Rudniku

Šajkače na zidu Šajkače na zidu foto:R. Karaulić, gminfo.rs

Kad ulepšaju srpsku ratničku kapu...


Kad kažemo šajkača odmah se setimo velikih srpskih pobeda koje su izvojevali srpski junaci sa ovom kapom na glavi.

Istoričari zapisaše: Šajkača je vrsta kape od materijala šajak. Šajkača je srpska nacionalna, izvorno vojnička kapa. Materijal „šajak“ se pravi od vune te je zgodna za nošenje i leti i zimi, jer drži konstantnu temperaturu glave. Zimi, bočne strane šajkače mogu i da se spuste na uši. Zgodno se i savija, te se može nositi i ispod naramenjače ili za opasačem.Najčešće je sivomaslinaste boje, što asocira na vojsku, ali može biti i drugih boja, plava, ili teget.

Šajkače na džakovima. foto: R.Karaulić, gminfo.rs

Kao pokrivalo glave uvedena je šajkaška kapa po uzoru na svakodnevnu kapu šajkaškog, graničarskog bataljona austrijske vojske – tada je dobila naziv „šajkača“ i posle srpsko-turskih ratova postaće nacionalna kapa srpskog naroda. Postoji legenda da je šajkača dobila naziv po ruskoj reči za pticu galeb ("čajka"), jer svojim izgledom spreda podseća na galeba u letu.

Šajkača po uredbi iz 1896. je tamno plava (i danas se viđa u toj boji kao deo narodne nošnje), a po uredbi iz 1908. Srpska vojska uvodi među prvima u Evropi zaštitnu sivo-maslinastu pohodnu uniformu, čiji je šajkača sastavni deo. Posle Prvog svetskog rata šajkača je kao sastavni deo vojničke uniforme korišćena i u Jugoslovenskoj vojsci. Nakon Aprilskog sloma Kraljevine Jugoslavije, šajkaču kao kapu nose pripadnici oba antifašistička pokreta - Jugoslovenska vojska u otadžbini i Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije. Šajkača je kao deo uniforme, posle Drugog svetskog rata, u Jugoslovenskoj armiji zamenjena titovkom, koja je tokom rata favorizovana od strane Partizanskog pokreta...

Zašto ova priča o šajkačama. Zato što ovih dana na Rudniku izložiše se neobične šajkače – šarene, ukrašene, tačkaste, obojene u vesele boje, baš neobične...A razlog je „Keativna instalacija O ŠIK ŠAJKAČI” umetnice Zagorke Stojanović, izložba koja će u Domu kulture „Vojislav Ilić“ na Rudniku trajati od 23. juna do 15. jula. „Moto“ ove neobične postavke je „Muški identitet – ženski šik“ ili „Kako je šajkača počela da sija, pa pobegla sa sela“.

Za kraj prenesimo i kritički osvrt na ovu izložbu:“Za buntovni potez tradicionalne šajkače kriva je umetnica Zagorka Stojanović, koja je ovu kapu presvukla u moderne dezene i tako tradicionalni muški simbol pretvorila u modni detalj“.

R. Karaulić

 

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)
Go to top