Aleksići - Ponuda za snimanje CD na Muzičkom univerzitetu u Norveškoj

Aleksići - Ponuda za snimanje CD na Muzičkom univerzitetu u Norveškoj foto:privatna arhiva

U sklopu saradnje Srpskog festivala svetske muzike iz G. Milanovca i festivala, klubova iz Norveške, naši Aleksići bili su na svojoj mini turneju, i trećoj poseti ovoj Skandinavskoj zemlji. 

Njihov scenski nastup, virtuoznost na gitarama i kvalitet muzičkog predstavljanja, nikog nije ostavio ravnodušnim, dobili su ponudu za snimanje diska na Muzičkom univerzitetu kao i za učešće na jednom festivalu saznajemo od Slobodana Božovića, direktora SWMF.

Aleksići na jednom od nastupa, foto:privatna arhiva

- Desetogodišnji učesnici World music festivala u našem gradu i pravi predstavnici romske muzike, imali su koncerte u Oslu, Dramenu, Kongsbergu i bluz gradu Notodenu. Iz grada Notodena je stigla posebna pozivnica za Aleksiće od jednog od najboljih bluz muzičara u Skandinaviji, Tronda Yterboa. Njihov scenski nastup, virtuoznost na gitarama i kvalitet muzičkog predstavljanja, nikog nije ostavio ravnodušnim. Odlično su prihvaćeni i ostavili su sjajan utisak. Dobili su ponudu za snimanje diska na Muzičkom univerzitetu kao i za učešće na jednom festivalu - rekao je za naš portal Slobodan Božović, direktor Srpskog festivala svetske muzike.

Izlet na Gaustadtopen, 1883m nadmorske visine, foto:privatna arhiva

Sandro Aleksić kaže da su se iz Norveške vratili puni lepih utisaka, pored nastupa obišli su i videli lepote ovog dela Norveške. Međutim, njihova najveća nagrada bili su dugi aplauzi na nastupima pa stoga nije ni iznenađujuće što su dobili ime - "Ambasadori ciganske muzike i Srbije" 

- Poneli smo sjajne utiske iz Norveške. Na svim koncertima je atmosfera bila fenomenalna i drago nam je što smo preneli pravu emociju kroz cigansku džez muziku. Kada bi publika čula naše gitare i pesmu, ostatak nastupa je provodila igrajući. Dugi aplauzi su nam bili najveća nagrada. Imali smo i veliku privilegiju da sviramo sa najboljim bluz muzičarom i gitaristom iz Skandinavije Trond Yterbom. Naš sjajni domaćin, Olav Goberg, bio nam je i fantastičan vodič - prenosi nam svoje utiske Sandro Aleksić i dodaje da ih je norveška ljubaznost dodatno motivisala.

Aleksići dobili naziv "Ambasadori ciganske muzike i Srbije", foto:privtna arhiva

- Pored nastupa obišli smo i videli lepote ovog dela Norveške. Gostoprimstvo i ljubaznost Norvežana nam je dalo dodatnu motivaciju, otvorili smo im svoje srce i preneli pravu cigansku emociju na svakom našem nastupu. Nazvali su nas i "Ambasadori ciganske muzike i Srbije" a to smo i opravdali na poslednjem koncertiu pred prepunom salom. Dugi i bučni aplauzi su nas vratili i na bis gde smo izveli numeru iz filma "Andjeo čuvar". Poneli smo sjajna iskustva i već dobili pozive da se uskoro vratimo kao i za snimaje diska - rekao nam je Sandro.

Održano je i predavanje o festivalu svetske muzike iz Gornjeg Milanovca, romskoj muzici i Srbiji, a predavač je bio Olav Goberg koji je napisao i knjigu o Srbiji, a jedan deo posvetio festivalu i Gipsy Aleksićima. Predavanje o Aleksićima je nazvao od Djanga do Sandra.

Predavanje o festivalu svetske muzike u Gornjem Milanovcu, foto:privatna arhiva

U ime opštine Gornji Milanovac tom prilikom je predat poklon predsednici opštine Notoden Gry Blochlinger. Prošle godine naša opština je u toku održavanja festivala dobila posebnu plaketu iz oblasti kulture i prijateljstva opštine Notoden.

 

 

gminfo.rs

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)
Go to top