Izložba povodom proslave Dana rudara

Plakat Plakat foto:Muzej rudničko-takovskog kraja

Preduzeće Rudnik i flotacija Rudnik, tradicionalno za Dan rudara organizuje izložbu posvećenu rudarstvu sa našeg prostora. Ove godine, u saradnji sa Muzejom rudničko-takovskog kraja, 4. avgusta 2018. godine u 18 sati, u Domu kulture „Vojislav Ilić“ na Rudniku, biće otvorena izložba „Rudarenje na Rudniku kroz praistoriju, antiku i srednji vek“.

Na izložbi će biti predstavljeni rezultati dosadašnjih arheoloških istraživanja vezani za otkrivanje i preradu dragocenog metala i svakodnevni život Rudničana kroz vekove. Prvi put će biti prikazani predmeti pronađeni 2017. godine, vezani za rudarstvo i trgovinu na planini Rudnik, a koji predstavljaju jedinstven i ekskluzivan nalaz u ovom delu Evrope. Takođe, posle nešto više od 150 godina, ploča Septimija Severa, sa pročelja antičkog hrama posvećenog Majci Zemlji, zaštitnici rudara, će ponovo biti na Rudniku. Postavku će upotpuniti rudarski alat iz Narodnog muzeja u Čačku koji je pronađen na Rudniku i srednjovekovni novac sa natpisom RUDNIK iz kolekcije Momčila Paunovića.

Autori izložbe su Ana Cicović, viši kustos Muzeja rudničko-takovskog kraja, dr Dragana Antonović iz Arheološkog instituta u Beogradu i dr Dejan Radičević sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji će govoriti o istraživanjima.

Izložbu će otvoriti Aco Ilić, generalni direktor Rudnika i flotacije „Rudnik“.

 

A. Cicović

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Go to top