Predstavljanje zbornika "Ratna 1943. godina"

Plakat Plakat foto: Muzej rudničko-takovskog kraja


Muzej rudničko-takovskog kraja će u četvrtak 13. septembra 2018. godine u Modernoj galeriji Kulturnog centra, predstaviti zbornik saopštenja RATNA 1943. GODINA: REPRESALIJE OKUPATORA I ORUŽANI SUKOBI U UŽIČKOM, ČAČANSKOM I PODSUVOBORSKOM KRAJU, sa Prvog memorijala Dragutina Kujovića i petrovskih talaca koji je održan 27. Jula 2013. godine.

Učesnici programa: dr Aleksandar Stojanović, istoričar, naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije, Aleksandar Marušić, istoričar , direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja i Milivoje Trnavac, publicista, osnivač Memorijala Dragutina Kujovića, koji se održava u Gojnoj Gori. Dragutin Kujović bio je radiotelegrafista VK JVuO, jedan od stradalnika nemačke operacije Morgenluft, kada su stradali civili u selima Takovskog, Požeškog i Crnogorskog sreza.

Operacija je trajala od 12. Do 22. jula 1943. sa ciljem uništavanja štaba Draže Mihailovića. Kako se operacija završila bezuspešno, Nemci su za odmazdu ubili ili zarobili ukupno 455 lica, koja su prvo odvedena u Logor Banjicu a kasnije i streljana. Jedini zarobljeni vojnik među njima bio je Dragutin Kujović.

Zbog radova u Galeriji u Sinđelićevoj ulici, Muzej rudničko-takovskog kraja će program održati u Modernoj galeriji Kulturnog centra.

 

M. Glišović

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)
Go to top