Nenad Jezdić prvi dobitnik nagrade "Mija Aleksić"

Nenad Jezdić prvi dobitnik nagrade "Mija Aleksić" foto: FB Nenad Jezdic

Dani Mije Aleksića biće održani od 26. do 30. septembra u Gornjem Milanovcu, u čast velikana srpskog glumišta, Upravni odbor Kulturnog centra Gornji Milanovac ustanovio je nagradu "Mija Aleksić – biti glumac" koja je pripala glumcu Nenadu Jezdiću.

Tim povodom u prostorijama Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu juče je organizovana konferencija za medije na kojoj je, između ostalog, saopšteno i ime prvog dobitnika novo ustanovljene nagrade „Mija Aleksić – biti glumac“.

Opština Gornji Milanovac i Kulturni centar Gornji Milanovac organizuju manifestaciju kulture i umetnosti u čast Mije Aleksića, velikana srpskog glumišta, umetnika koji je pre 95 godina rođen u Gornjoj Crnući (Gornji Milanovac).

Konferencija za novinare u prostorijama Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu, foto:K. centar G. Milanovac

Manifestaciju „Dani Mije Aleksića“ - u Gornjem Milanovcu predstavili su :Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra Gornji Milanovac, Boban Stefanović, urednik programa Kulturnog centra Gornji Milanovac i Velibor Aleksić, sin Milosava Mije Aleksića.

Nenad Jezdić je prvi laureat priznanja za izuzetan doprinos umetnosti glume, a u obrazloženju je navedeno da je "snažnim i jedinstvenim glumačkim izrazom i istančanim glumačkim sluhom učinio da moćna vojska likova koje je tumačio, lako osvoji publiku i dočara joj svet u kojem ti likovi obitavaju".

"Majstorski vladajući scenskim pokretom, silovitom glumačkom energijom, duhovitošću i neobičnim davanjem, pokazuje nam put kojim glumac treba da korača. Raznovrsnim dijapazonom uloga i velikim stvaralačkim opusom na filmu, u pozorištu i na televiziji, Jezdić je zaslužio da ponese ovogodišnju nagradu za izuzetan doprinos umetnosti glume", navedeno je u obrazloženju.

Jezdiću će nagrada biti uručena na otvaranju manifestacije "Dani Mije Aleksića" koju organizuju Opština Gornji Milanovac i Kulturni centar Gornji Milanovac u čast umetnika koji je rođen pre 95 godina u Gornjoj Crnući (opština Gornji Milanovac).

Nakon uručenja nagrade ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu izvešće komad "Sirano" Edmona Rostana u režiji Ivana Vukovića, a biće priređena i izložba "Mija Aleksić – biti glumac".

foto:Kulturni centar Gornji Milanovac

Direktor Kulturnog centra Dragan Arsić i urednik programa Boban Stefanović najavili su na konferenciji za novinare i balet "Ko to tamo peva" u koreografiji i režiji Staše Zurovca i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda, monodramu "Svetozar Treći" Ivana Perkovića, projekciju restauriranih kopija filmskih klasika "Maratonci trče počasni krug" i "Skupljači perja".

Biće organizovani i razgovori o Sterijinom pozorju, Filmskim susretima u Nišu, Danima komedije u Jagodini, filmskoj kritici i filmskoj i TV produkciji, otvorena izložba "Pozorište u fotografskoj umetnosti", Marija Vulić će održati radionicu animiranog filma, a Ivan Jevtović radionicu glume.

Velibor Aleksić, sin Mije Aleksića, istakao je da je čast što će njegov otac dobiti manifestaciju i to u mestu gde je rođen, a takođe je pohvalio ideju da na otvaranju nastupi ansambal nacionalnog teatra koji je bio Mijina matična kuća i to sa komadom u kome je on svojevremeno igrao naslovnu ulogu.

Mija Aleksić je slavnom glumačkom karijerom zadužio zavičaj da mu se na adekvatan način oduži i da kroz manifestaciju stalno obnavlja sećanje na njega, a ujedno da na buduće generacije prenese taj neverovatni životni i glumački duh koji ga je pratio i koji je ukorenjen u kulturnom nasleđu srpskog naroda.

 

izvor:rts.rs/ gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Go to top