“Rađanje” - Izložba Ljubiše Đurića

“Rađanje” - Izložba Ljubiše Đurića foto: Kulturni centar Gornji Milanovac

Magistar Ljubiša Đurić priznati srpski umetnik koji poslednjih godina živi i stvara na relaciji Beograd – Pariz, u petak, 12. oktobra u 18 sati predstaviće u Modernoj galeriji Kulturnog centra izložbu slika pod nazivom “Rađanje”.

 

Postavku čine slike različitih dimenzija izvedene kombinovanom tehnikom na platnu. Svi radovi su iz recentne produkcije i u domenu izgrađene poetike. Zajednička tačka svih predstavljenih dela je jaje, simbol univerzalnosti, rađanja života i umetnosti. Razvojni put jajeta izjednačen je sa procesom nastajanja novog. Kako ističe Gordana margi, istoričar umetnosti, crno-beli odnos elemenata je dominantan i s razlogom je potenciran, jer umetnik na taj način stavlja akcenat na Njutnovu tezu da je crna odsustvo svetlosti, a bela njeno prisustvo.

Različite svetlosne nijanse jajeta sugerišu na postojanje desetina varijanti crne i bele, što referira na isto toliko mogućih izlaza – svetlo na kraju svakog tunela. Oponirajući jedna drugoj, crna i bela provociraju i potvrđuju neophodnost čvrstih temelja na kojima će se kasnije graditi, kao što je i Vavilonska kula izgrađena na drevnim crno-belim temeljima. Đurić je svoj opus satkao od asocijacija različitog tipa (crno-bele fotografije i crno-beli filmovi, noćnog neba prekrivenog blistavim zvezdama, smena dana i noći, raspolućenost čoveka između dobra i zla, pop-arta, filozofije neoplatonizma itd.) koje su simbolički implicirane u delo.

Ljubiša Đurić je rođen 1949. u Majdanpeku. Završio je Višu pedagošku školu u Beogradu 1975, a 1980. diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Zorana Petrovića. Magistrirao je u klasi profesora Dragana Lubarde 1985. godine. Studirao je i istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu.

Bio je stipendista Fonda za mlade talente „Moša Pijade“. Priredio je brojne samostalne izložbe i bio učesnik na mnogim kolektivnim. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Član je ULUS-a i Udruženja francuskih umetnika „La Maison Des Artistes“. Živi i radi na relaciji Beograd – Pariz.

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Go to top