Branislav Tomašević: Ponosan sam na publiku u Milanovcu

Branislav Tomašević: Ponosan sam na publiku u Milanovcu foto:gminfo.rs

Predstava “Dobri čovek” premijerno je izvedena 17. maja u Tekelijanumu u Budimpešti. Na Velikoj sceni Kulturnog centra, glumci Ljiljana Blagojević, Vesna Stanković i Branislav Tomašević sinoć su pred milanoačkom publikom odigrali ovu kabaretsku predstavu.

Tekst je stvoren na osnovu onoga što je komediograf Branislav Nušić krišom zapisivao dok je bio u zatvoru, u Požarevcu, zbog napisane pesme “Dva raba”, i ima mnogo dodirnih tačaka s današnjicom.

- Od premijere u Budimpešti igramo je po svim scenama u Srbiji. Milanovac je bio poslednji u nizu gradova u Srbiji pred svetsku premijeru koja nas sada očekuje. Za vikend putujemo za Švajcarsku pa za Kanadu, gde ćemo odigrati 7-8 predstava. Moram da kažem da mi je veoma drago što su Milanovčani imali priliku da pogledaju ovu predstavu - rekao je za naš portal Branislav Tomašević.

foto:gminfo.rs

Pitali smo ga da li je možda imao tremu s obzirom na to da je po prvi put kao profesionalni glumac na sceni pred svojim Milanovčanima

- Nije bilo treme, bio sam uzbuđen. Malopre sam razmišljao, nisam na ovu scenu stao od 6. razreda kada sam igrao u jednoj predstavi na engleskom jeziku, koju je radila moja tadašnja nastavnica Zorica Daničić... Eto, od tada nisam stao na ovu scenu, tako da je bilo zanimljivo. A, ono što je još zanimljivije je, i to mi je predstavljalo najveće uzbuđenje, da nikada nisam igrao u Milanovcu kao profesionalni glumac. A to je zato što uglavnom igram u predstavama gde su veliki ansambli i gde su velike scenografije koji ne mogu da stanu na ovu scenu, ali zato sada mogu da dođu skoro sve predstave sa Male scene Narodnog pozorišta i da ovde, na novoj sceni Doma kulture, igraju...

Publika je u prepunoj sali s pažnjom i apaluzima pratila umetničku postavku, "Dobri čovek" u kojoj su se smenjivale poznate i komične i gorke paradigmatične priče.

- Ja sam ponosan na publiku u Milanovcu što su počeli da učestvuju u predstavama i to je fenomenalno. Naravno, verovatno kada ih nešto dodirne onda na to i odreaguju. Dokaz za ovoliko reakcija publike večeras je da smo ih negde podstakli na promišljanje i možda su se prepoznali u nekim situacijama. Mislim da to i jeste ključ pozorišta, da prodrma ljude koji su negde ušuškani.

Predstava je britka, satirična, duhovita i svaka misao je aktuelna, kao da je pisana danas. U predstavi osim glume ima pesme, pripovedanja i igre.

- Igranje Nušića je dokaz da se kod nas malo toga menja u poslednjih više od 100 godina. Sve ovo što je večeras odigrano i izgovoreno je napisano pre 130 godina, nije dodata ni jedna jedina reč, a opet je neverovatno aktuelna, kao da je pisano jutros. To je veličina Nušića i cele predstave - rekao je za gminfo Bane Tomašević.

foto:gminfo.rs

foto:gminfo.rs

 

 

V. Popović, gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(11 glasova)
Go to top