Knjiga za decu KRAĐA MOBILNOG U VII2

Knjiga za decu KRAĐA MOBILNOG U VII2 foto:pixabay.com

Kod beogradskog izdavača “Bookland”, u nedelji kad se održavao Sajam knjige, pojavio se novi roman za decu milanovačkog pisca Boška Lomovića “Krađa mobilnog u VII2”. Reč je o detektivskom romanu, prvom takve vrste u domaćoj književnosti za najmlađe.

Urednik izdanja je o sadržaju Lomovićevog romana napisao sledeće: “Svaka pročitana knjiga je dragocena, pa i romani Agate Kristi koje sedmak Stefan prosto „guta“. Profesor srpskog tako ne misli; Stefan ne čita obaveznu lektiru i u dnevniku je „kec k’o vrata“. Ali, na velikom odmoru, u odeljenju VII2 je nestao Tatjanin mobilni telefon, skupi „samsung galaxy S6“. Okrivljen je Ratko, Ste-fanov drugar iz klupe. Podučen Agatinim detektivom Herkulom Poaroom, Stefan se baca u poteru za kradljivcem i za dva dana uspeva da pronađe vinovnika. Trećega dana, sve podražavajući slavnog Poaroa, pred učenicima i profesorima otkriva njegovo ime. Tako skida ljagu sa druga i dokazuje da u VII2 nema lopova. Profesoru srpskog ne ostaje drugo nego da mu, za ovaj podvig, progleda kroz prste i zaključi za kraj školske godine peticu. “Krađa mobilnog u VII2” je, koliko nam je poznato, prvi detektivski roman u našoj književnosti za decu”.

korice knjige

Lomović je, u proteklih osam godina, objavio šest romana za decu i mlade. Peti po redu “Uzbuna na planeti Okuko” je, prošle godine, proglašen za najbolju knjigu u Srbiji, namenjenu deci, za što je dobio nagradu “Gordana Brajović”. Rukopis sedmog romana je već kod izdavača, naslov mu je “Vodenica na Đurovom potoku” a biće objavljen početkom 2019. godine.

 

 

 

 

V. Popović, gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)
Go to top