Koncert FILMSKA SVITA ZA SEKSTET

 Zoran Smijanović Zoran Smijanović foto: Kulturni centar Gornji Milanovac

Kulturni centar Gornji Milanovac u subotu, 10. novembra 2018. godine od 19 sati u velikoj sali organizuje koncert “Filmska svita za sekstet”. Na koncertu na kome će nastupiti: Tamara Živković (I violina), Milica Žugić (II violina), Jelena Popin Stanošević (viola), Nataša Lišanin (violončelo), Srđan Lišanin (kontrabas) i Aleksandar Sale Radulović (bubnjevi) biće predstavljena filmska muzika koju je tokom svoje bogate karijere komponovao Zoran Smijanović.

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Darko Kraljić” pre koncerta predstaviće se publici u Gornjem Milanovcu. Izlazak na scenu velike sale Kulturnog centra, biće prvo javno pojavljivanje Zorana Smijanovića nakon objavljivanja dobitnika nagrade za životno delo, nagrade koju dodeljuje Udruženje kompozitora Srbije.

Zoran Simjanović važi za jednog od najznačajnijih autora filmske muzike u Srbiji. Filmski naslovi kao što su „Nacionalna klasa“, „Maratonci trče počasni krug“, „Balkan ekspres“, „Otac na službenom putu“, „Sabirni centar“, „Tango argentino“, „Bure baruta“, „Tito i ja“, te brojni drugi u kojima potpisuje muziku za film, potvrda su Simjanovićevog značaja za nacionalnu kinematografiju.

Rođen 11. maja 1946. godine u Beogradu. Sa šest godina počeo je da svira klavir, završio je muzičku školu „Mokranjac" i Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu. Od 1961. godine osnivao je i svirao u nekoliko najpoznatijih rok sastava (Siluete, Elipse) sa kojima je osvajao domaće i međunarodne nagrade. Od 1975. godine bavi se scenskom muzikom, a komponovao je muziku za šezdesetak igranih filmova, više od pedeset televizijskih filmova i serija, isto toliko crtanih i kratkih filmova i više od pet stotina reklamnih spotova.

Dobitnik je dve Zlatne arene za filmsku muziku (Miris poljskog cveća i Balkan ekspres), na festivalu u Herceg Novom 2000. dobio je nagradu za najbolju muziku u filmu “Bure baruta”, a 2003. godine u Monte Karlu prvu nagradu za film “Sjaj u očima”. Sa Iv Montanom je 1983. godine dobio počasnu nagradu grada Valensije, kada je specijalno napisanom muzikom otvorio filmski festival u tom gradu. Od 1993. predaje primenjenu muziku na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a od 2000. godine i na FDU na Cetinju. Član je Evropske filmske akademije. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za filmsko, radio i televizijsko stvaralaštvo za 2000. godinu.

Nagrada Darko Kraljić Zoranu Simjanoviću

Ove sedmice Udruženje kompozitora Srbije dodelilo je nagradu “Darko Kraljić” za životno delo u domenu popularne muzike za 2018. godinu kompozitoru Zoranu Simjanoviću.

Ističući da je Simjanović jedan od najistaknutijih i najuspešnijih kompozitora srpske filmske muzike, stručni žiri naveo je da njegov izuzetno bogat autorski opus “imponuje vrhunskim kvalitetom i raznovrsnošću, što daje posebnu težinu i lepotu njegovom stvaralaštvu”.
Simjanović je komponovao muziku za 66 igranih filmova, 55 televizijskih filmova i serija, više od 50 dokumentarnih i crtanih filmova i 40 pozorišnih predstava.

Dobitnik je više od 20 nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju dve Zlatne arene na Jugoslovenskom filmskom festivalu u Puli za muziku u filmovima “Miris poljskog cveća” i “Balkan ekspres”.

Poznat je i po muzici u filmovima i serijama “Grlom u jagode”, “Specijalno vaspitanje”, “Nacionalna klasa”, “Petrijin venac”, “Tango argentino”....

Stručni žiri radio je u sastavu: Radoslav Graić (predsednik), Radivoje Rade Radivojević,Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović i Aleksandra Milutinović, a jednoglasno je odlučio da dodeli nagradu Simjanoviću, saopštio je UKS.

Nagrada “Darko Kraljić”, čiji je pokrovitelj Sokoj, podrazumeva organizovanje autorskog koncerta na kojem se laureatu i uručuje statueta sa likom Kraljića.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Go to top