Promocija fotomonografije "Duša Srbije - Šumadija i Pomoravlje"

Promocija fotomonografije "Duša Srbije - Šumadija i Pomoravlje" foto: Kulturni centar Gornji Milanovac

Muzej rudničko – takovskog kraja i Kulturni centar Gornji Milanovac predstaviće danas, petak, 9. novembra 2018. godine, od 18 sati, u Domu kulture knjigu "Duša Srbije - Šumadija i Pomoravlje"

Fotomonografija " Duša Srbije - Šumadija i Pomoravlje", zajedničko je delo dvojice autora, fotografa iz Kragujevca, Predraga Cileta Mihajlovića i Zorana Petrovića, na čijem stvaranju je utrošeno dve godine rada.

Pisac teksta je Miodrag Stoilović, novinar i publicista. Urednik je Mirko Demić, književnik. Likovnu sintezu uradio je prof. Vidan Papić, a urednik fotografije je Imre Sabo fotograf.

 

Knjiga je nastala u nameri autora da obeleže jubilej 200 godina od proglašenja Kragujevca za prestonicu moderne Srbije.

Osim dela vezanog za istoriju, srednji vek, vreme ustanaka i stvaranja države kroz godine koje dolaze, pa sve do savremenog doba, ova knjiga posebnu pažnju posvetila je ljudima, njihovim aktivnostima i događajima, očuvanju nematerijalne kulturne baštine. U knjizi su istakli najlepše predele Šumadije i Pomoravlja i mesta koja bi trebalo posetiti, manifestacije koje treba lično doživeti i videti.

Tekst je preveden na engleski, a kratak siže teksta na još nekoliko jezika: nemački, francuski, ruski i esperanto. Knjiga je formata 32x27cm, ima 360 strana sa oko 350 fotografija. (Štamparija Grafostil- Kragujevac)

Izdavač fotomonografije je Društvo istoričara Šumadije. Knjigu je pomogao Grad Kragujevac u sufinansiranju, a veći deo sredstava obezbeđuju sami autori.

 

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Go to top