U poseti Narodnom muzeju i Istorijskom muzeju Srbije

U poseti Narodnom muzeju i Istorijskom muzeju Srbije foto: OŠ „Desanka Maksimović”

UNESKO klub OŠ „Desanka Maksimović” organizovao je i uspešno realizovao još jedan izlet za učenike starijih razreda, a ovog puta cilj izleta bile su posete Narodnom muzeju i Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu. 

Učenici su krenuli na put 29. decembra 2018. godine u pratnji Vesne Acović, nastavnice istorije, koja je idejni tvorac ovog izleta i Sanje Petrović, nastavnice francuskog jezika.

foto:OŠ „Desanka Maksimović”

U Narodnom muzeju, pored stalne postavke, učenici su mogli videti Miroslavljevo jevanđelje, najstariji sačuvani srpski ilustrovani ćirilični rukopis, koji je 2005. godine upisan na listu UNESKA. Narodna biblioteka Srbije propisala je da Miroslavljevo jevanđelje može biti izlagano samo deset dana tokom jedne godine, a učenici OŠ „Desanka Maksimović” imali su privilegiju da budu posetioci Narodnog muzeja baš kad je jedan tako važan dokument bio dostupan za javnost.

Učenici i njihovi nastavnici su se zatim uputili ka Istorijskom muzeju Srbije sa ciljem da pogledaju izložbu „ Kraj Velikog rata 1917-1918”. Ova izložba je ostavila veliki utisak na sve, jer nije koncipirana kao klasična izložba, već je reč o savremenom muzejskom projektu koji nastoji da autentičnim materijalima, upečatljivom scenografijom, zvučnim i svetlosnim efektima što verodostojnije približi događaje iz poslednjih ratnih godina. Učenici su osetili atmosferu rova, susreli se sa Apisom, imali utisak da pod vodom slušaju stihove Milutina Bojića itd.

Članovi UNESKO kluba škole već planiraju sadržaj sledećeg izleta koji će biti realizovan u drugom polugodištu.

 

 Vesna Acović i Sanja Petrović

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Go to top