Izložba fotografija “Filozofija tela”

Izložba fotografija “Filozofija tela” foto: Kulturni centar Gornji Milanovac

Božidar Milović, akademski umetnik rodom iz Nikšića, predstaviće u petak, 18. januara 2019. godine u Modernoj galeriji izložbu fotografija iz ciklusa “Filozofija tela”.

Otvaranje izložbe je u 18 sati.

 

BOŽIDAR MILOVIĆ

Rođen je u Nikšiću, 1958. godine. Završio je Grafičko-pedagoški fakultet na odseku slikarstvo u Odesi-Ukrajina, a magistrirao na istom fakultetu 1987. godine. Pored slikarstva bavi se fotografijom, performansom i video radovima. Član je Međunarodnog udruženja umetnika u Moskvi, član Udruženja umetnika Odese i član ULUPUDS-a Beograd. Izlagao na više kolektivnih i nekoliko samostalnih izložbi u Srbiji, Ukrajini i Francuskoj. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja za umetničko stvaralaštvo. Živi i radi u Beogradu kao samostalani umetnik.

OBJEKTIVNA FILOZOFIJA TELA

Dugogodišnje bavljenje umetničkim radom započeto sedamdesetih godina dvadesetog veka Božidar Milović posvetio je raznim likovnim i primenjenim disciplinama. Bazno slikarstvo nadograđivao je stalnim interesovanjem za fotografiju, priredio je nekoliko uspešnih performansa i ostvario zanimljive video radove. Ta raznovrsnost u umetničkom radu izražava izuzetnu kreativnu crtu i neverovatan energetski i umetnički potencijal koji kod Božidara Milovića neprekidno traje već skoro četiri decenije. Taj i toliki iskustveni period u kome se Milović ipak najviše posvećivao slikarstvu kao glavnom stvaralačkom žanru obeležilo je i krajnje ozbiljno i profesionalno bavljenje fotografijom. Kroz nekoliko izložbi on je to pokazao i dokazao a ovoga puta izlaže najnoviju produkciju crno-belih i kolor fotografija na temu filozofije ljudskog tela kao poseban, studiozni projekat velikih formata sa univerzalnom tematikom.

Interesovanje umetnika za ljudsko telo datira od najstarijih vremena. Prvi kreativni ljudski potezi uopšte vezani su za ljudsko telo kao izvorni oblik, uzor i obrazac predstavljanja, oblikovanja, oponašanja. Fotografija se fenomenom ljudskog tela naravno bavi tek u novijem vremenu, ali je poznato da se pored prirodnog okruženja najčešće obraćala ljudskom telu kao suštinskoj inspiraciji. Najpoznatiji fotografi kroz izuzetne fotografske, krajnje umetničke radove, bavili su se ovim žanrom i dostigli vrhunce fotografske umetnosti. Setimo se Štiglica, jednog od najvećih svetskih majstora akta.

Božidar Milović se za ovaj žanr interesovao od početka. LJudsko telo bilo je stalni izazov za njegove objektive bilo da se radi o ženi, muškarcu, deci. Bavio se ne samo suštinskom estetikom akta već i dubljim promišljanjem i istraživanjem tela, stavljajući ga u sve moguće i nemoguće poze, postavke, pozadine, okruženja. Ključni faktor delovanja fotografije svakako je svetlo. Uloga svetla i svetlosti u estetici gotovog fotografskog dela kod Božidara Milovića ogleda se u blještavilu, totalnom koloritskom efektu čak i kad je crno-belo u pitanju. Smeštajući figure u razne ambijente, situacije i poze on istražuje telo, njegovu filozofsku stranu i karakter u savršenstvu poze i tek naglašenog pokreta.

 

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Go to top