Muzej: PUTEVIMA SVETOG SAVE U RUSIJU

Muzej: PUTEVIMA SVETOG SAVE U RUSIJU foto: Muzej rtk

„Preobrazivši sebe Gospodom Hristom, on je svenarodnom delatnošću svojom preobrazio dušu našeg naroda, i odlučno je poveo putem Hristove Istine i Pravde. Svojom evanđelskom pojavom i evanđelskom delatnošću Sveti Sava je potpuno izmenio našu istoriju: odbacio je stare puteve i otvorio nove; uništio je stare vrednosti i dao nove; uklonio je stara merila vrednosti i zaveo nova”, govori Sveti Justin Ćelijski o veličini Svetog Save.

 

Značaj Svetog Save za Srbe je nemerljiv. Ako je Bog naš nebeski otac, Sveti Sava je naš duhovni otac. On nas je rodio u veri, postavio nas na pravi put i još uvek nas svojim molitvama vodi kroz sva ovozemaska iskušenja.

Svi znamo da je Sveti Sava naša najznačajnija istorijska ličnost, da je najpoštovaniji svetac među Srbima. I to ne čudi. Bio je prvi srpski arhiepiskop, veliki diplomata, književnik, ktitor manastira. Krmčija ili Nomokanon je najsavršeniji spoj svetovnih i duhovnih pravila koje je Sveti Sava utemeljio pre osamsto godina i koji se do dana današnjeg poštuju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. To je zakonik koji je nadživeo sve zakonike svog vremena, ali i potonjih.

Međutim, koliko je, kako i zašto Sveti Sava uticao na države, na careve svoga vremena, kako su njegovi lik i delo uticali na vladare koji su tek dolazili i stvarali svoje ovozemaljske carevine, kakve su veze Svetoga Save i Rusije? Zašto je lik srpskog arhiepiskopa, kao naslednika Vizantijske tradicije, imao je ključan značaj u formiranju ruske nacionalne ideologije kao pravoslavne carevine? Da li je tajna bratskih odnosa dvaju naroda upravo u Svetosavskim korenima?

Ovo su samo neka od pitanja, o kojima ćemo pričati na predavanju posvećenom uticaju lika i dela Svetoga Save na stvaranje Ruske carevine, o poštovanju njegovog kulta u Rusiji, o značaju Ruskog carskog letopisa, koji sa posebnom pažnjom proučava srpskog svetitelja, ali i posebnom uvažavanju Sv. Save među drugim pravoslavnim narodima, koji su u srednjevekovnoj Evropi imali uporište u srpskom prosvetitelju.

Dobrodošli na predavanje „Putevima Svetog Save u Rusiju” u utorak 29. januara 2019. godine u 19 časova u Galeriji muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, koje će održati Ksenija Radojičić, prof. ruskog jezika.

 

M. Glišović

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)
Go to top