Predstava "Tartif" ponovo na "Maloj sceni"

Predstava "Tartif" ponovo na "Maloj sceni" foto: Milanovačko pozorište

Predstava “Tartif” (Tartuffe) Ž.B.P. Molijera u režiji Branka Kneževića i interpretaciji glumaca Milanovačkog pozorišta, u četvrtak 31. januara 2019. godine od 20 sati ponovo će biti izvedena na "Maloj sceni".

"Tartif" je jedno od najmoćnijih, najhrabrijih i najlucidnijih dela najvećeg komediografa u istoriji francuskog i svetskog pozorišta Žana Batista Poklena Moliera. To je komedija o licemerju koju su, u vreme kada je nastala (1664. godine), zbog njene provokativne drskosti i slobodoumne lucidnosti zabranili. U predstavi Branka Kneževića, ona postaje priča o sudbini čoveka koji je zbog teskobe sopstvenog života utehu potražio u slepoj religioznosti, podređujući joj sve, zaboravljajući da će se ona, kao i svi veštački rajevi, na kraju pretvoriti u pakao.

U predstavi nema nevinih, već se prikazuje licemerje čitave epohe (prva polovina XX veka). Aktuelizacija predstave nije izvedena na napadan način. Molijerov tekst nije menjan, samo je scena kraja, koju je Molijer morao da dopiše da bi komad bio izveden, dramski nadograđena.

Uloge tumače: Branko Knežević, Marija Todorović, Milan Aćimović, Mihailo Ristić, Danica Vučetić, Milesa Ilić, Tatjana Rašić, Nikola Starčić, Pavle Steković (Predrag Damnjanović), Branko Nedeljković, Predrag Lošić, Teodora Miletić, Krsman Nedeljković.

 

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Go to top