„Mađarska strast“

„Mađarska strast“ foto:gminfo.rs

Mađarski nacionalni folklorni Ansambl „MÁNE“ pred Milanovčanima

 U okviru NEDELJE MAĐARSKE KULTURE koja se obeležava od 4. do 7. februara, biće održani koncerti mađarskog državnog folklornog Ansambla „MÁNE“ – „MAĐARSKA STRAST“. U Beogradu je održan 4. februara u Madlenianumu, sinoć u Gornjem Milanovcu na sceni Doma kulture i treći grad koji su odabrali zagostovanje je Užice.

Reč je o prestižnom nacionalnom ansamblu Mađarske koji je 1951. gоdinе osnovan sа cilјеm dа prikuplја, čuvа i prеzеntuје blаgо mаđаrskоg fоlklоrа. Оd svоg оsnivаnjа, nа scеni izvоdi svе žаnrоvе mаđаrskоg fоlklоrа: trаdiciоnаlnu muziku i plеs, аutеntičnu nаrоdnu muziku i plеs, drаmskе fоlklоrnе prеdstаvе, svеtsku muziku nа trаdiciоnаlnim оsnоvаmа, plеsnе prеdstаvе, sаvrеmеni plеs i plеsоvе zаsnоvаnе nа Táncház trаdiciјi.

Milo Radoman, jedan od organizatora, foto:gminfo.rs

- Nakon Beograda, odlučili smo da u srcu Šumadije predstavimo Mađarski nacionalni Ansambl i Mađarsku kulturu. Milanovčka publika večeras je prepoznala njihov kvalitet, lepotu i kulturu - rekao je Milo Radoman, jedan od organizatora. 

Mađarski državni folklorni ansambl je fоlklоrni аnsаmbl brој јеdаn u Маđаrskој, оsnоvаn је 1951. gоdinе sа cilјеm dа prikuplја, čuvа i prеzеntuје blаgо mаđаrskоg fоlklоrа. Оd svоg оsnivаnjа, nа scеni izvоdi svе žаnrоvе mаđаrskоg fоlklоrа. Sа оvаkо rаznоvrsnim rеpеrtоаrоm, јеdаn је оd аnsаmbаlа sа nајvišе nаstupа u svеtu.

- Ovo je u rangu našeg državnog Ansambla "Kolo". Večerašnji program bio je prilagođen Srbiji, odlično urađen scenski nastup. Mađari su i u Evropi zatvoreni, oni su kao ljuska oraha, a njihova kultura je zaštićena. Drugi narodi nemaju uticaja na njihovu kulturu.  Mi smo večeras videli četiri folklorna elementa koja se provlačila kroz ceo program, a tako dobro urađeno da publici ni u jednom momentu nije bilo dosadno. Milanovačka publika je dobra publika, zna da proceni energiju i da nagradi aplauzima, uvek sam se dobro osećao sceni pre mojim Milanovčanima - rekao je za naš portal Saša Smrekić, rukovodilac orkestra folklornog Ansambla "Šumadija".

Milanovačka publika nije štedela dlanove, foto: gminfo.rs

foto:gminfo.rs

Tradicionalna i savremena Mađarska muzika, ples i plesne predstave, poznatije kao „Čardaši“, samo su deo repertoara koje je publika u Milanovcu mogla da vidi na koncertu prestižnog Mađarskog nacionalnog folklornog ansambla.

- Pre deset godina smo gostovali u Srbiji, u ponedeljak smo nastupali u Beogradu i veoma smo srećni što gostujemo u vašoj zemlji.  Mogu reći da nam se više dopalo ovde u Milanovcu jer ova publika je inspirativno delovala na nas. Naš program je prilagođen mladima i mlađoj publici. Kompletnoj našoj ekipi veoma se dopada vaša muzika i srpske narodne igre. U maju imamo nastup i u program smo uvrstili srpske narodne igre i pesme koje će biti predstavljene u Mađarskoj jer tamo ima dosta ljudi srpske nacionalnosti - rekao je Mihalji Gabor, koreograf i vođa Ansambla „MÁNE“ iz Mađarske.

Mihalji Gabor, koreograf i vođa Ansambla „MÁNE“ iz Mađarske, foto:gminfo.rs

Mađarski državni folklorni Ansambl „MÁNE“ – „MAĐARSKA STRAST“, broji 80 igrača, a na sceni Doma kulture sinoć je nastupilo njih 40, od toga 30 igrača i deset muzičara.

foto:gminfo.rs

Organizatori koncerta su: Institut za kulturu Mađarske ambasade COLLEGIUM HUNGARICUM u saradnji sa MEGA ART-SM Beograd.

foto:gminfo.rs

 foto:gminfo.rs

foto:gminfo.rs

foto:gminfo.rs

 

Iza scene

 foto:S. Puh

 

 

gminfo.rs

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)
Go to top