Otvaranje izložbe POGLED IZBLIZA. ATELjE PAJE JOVANOVIĆA

Otvaranje izložbe POGLED IZBLIZA. ATELjE PAJE JOVANOVIĆA foto:gminfo.rs

Izložba "Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića" biće otvorena u utorak, 12. februara, u 19 časova, u Muzeju rudničko-takovskog kraja. Izložbu će otvoriti njen autor Isidora Savić, kustos Muzeja grada Beograda i direktor milanovačkog Muzeja Aleksandar Marušić.

Izložba "Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića" posvećena je oživljavanju enterijera i evociranju atmosfere Jovanovićevog bečkog ateljea, čiji je inventar, po želji umetnika, predat na čuvanje Muzeju grada Beograda 1952. godine. Umetnikove slike, crteži, skice, lični predmeti i slikarski rekviziti, koji su bili sastavni deo nekadašnjeg luksuznog ateljea u Beču, biće izloženi u Muzeju rudničko-takovskog kraja, u godini u kojoj će se obeležiti 160 godina od umetnikovog rođenja.

Atelje Paje Jovanovića, svetski priznatog akademskog umetnika, po uređenju, nameni i reprezentativnosti odgovara konceptu velikih evropskih ateljea s kraja 19. i početka 20. veka. Sažimajući privatnu i javnu funkciju, kolekcionarsku strast i potrebu za lepim, Jovanovićev atelje je bio odraz umetnikovog sopstva, ali i duha vremena.

Opremljen u duhu istorizma, ukrašen slikama, skupocenim nameštajem i mnoštvom rekvizita i alatki, pruža sliku o intimnoj i javnoj biografiji jednog umetnika, a njegova rekonstrucija savremenoj publici omogućava „pogled izbliza“ u Pajin svet slika i ličnih predmeta.

Prostor u kome je umetnik nekada intimno sanjario o lepoti, slikajući nago telo svoje supruge Muni, potom mesto u kome su modeli pozirali u orijentalnim kostimima, naoružani kuburama i sečivima, ali i prostor prijema i susreta sa prijateljima i slikarima, oživljen je u savremenoj muzeološkoj interpretaciji.

Pavle Paja Jovanović, Umetnik i model, kraj 19. veka

 

Posebnu čar rekonstruisanoj umetničkoj radionici daju materijalne uspomene iz slikarevih studentskih dana, kao što su indeks, brojne diplome i nagrade stečene tokom dugogodišnje karijere.

Izložba Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića trajaće do 11. marta 2019. godine.

 

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Go to top